Förklaringen till tystnaden.

Nu kommer ni få ett långt inlägg för att kompensera för den långa tystnaden här på bloggen. Tyvärr är det ett mindre kul inlägg men för att alla ska förstå kommer jag börja från början. 

När jag beslöt mig för att köpa häst var jag på många ställen och letade. Jag kände aldrig riktigt att jag hittade helt rätt då jag hade en del krav. Men det största kravet var att jag ville ha en yngre häst med stor potential så att jag själv kunde träna och skapa en häst som jag ville. Eventuellt skulle denna hästen även säljas med tiden och jag skulle då ta mig an en ny utmaning. Men det var ganska svårt att hitta den här hästen men när min dåvarande tränare hittade en video och bilder på Baldur när han stod på Island förälskade jag mig direkt. Jag inser såklart nu i efterhand så korkat det var att köpa en häst jag aldrig ridit eller träffat - jag kommer aldrig gör om det, det har jag lärt mig. Inte för att jag inte tycker om min häst, för det gör jag. Jagälskar honom något otroligt mycket men du har verkligen ingen aning om vad du får.

Jag såg på videon på Island att han var travtaktig men hästen jag och min mamma ägde då hade också varit väldigt travtaktig när vi köpte honom men det problemet var löst så jag såg ingen större fara med det. Det visade sig dock vara ett större problem än jag trodde... Jag jobbade och slet för att lösa detta men utvecklingen var inte lika stor som jag hoppades på och jag insåg att min plan om att köpa och träna upp en häst under några år var krossad. 

Men jag blev inte så ledsen över detta då jag blivit stört förälskad i den här lilla speciella hästen. Unik är bara förnamnet  och jag vet att jag aldrig kommer att hitta en häst som liknar Baldur. Så jag ändrade mitt mål och drömde om att fixa till tölten och sedan ge mig ut på tävlingsbanorna för att låta alla andra även ta del av denna vackra häst. 

När jag hade haft Baldur i 9 månader fick han sin första skada, hovled- och kotledinflamation. Veterinären hittade även då en del låsningar i kroppen på honom, speciellt i bakdelen. Dock kändes det aldrig som han blev riktigt bra och när jag under sommaren flyttade till det stället jag är på nu tyckte jag att han var lite halt igen. Han fick vila några veckor och sedan tog vi ut Maria för första gången. Det som vi såg sedan innan hade försvunnit men hon hittade väldigt många låsningar på honom. 

Hösten kom och jag hade haft Baldur i över ett år men tölt utvecklingen gick långsamt fram.. Denna hösten var katastrof. Han var kaos och gick knappt och tölta på. Jag insåg att jag hade en för liten sadel men skadan var redan skedd och han betedde sig riktigt konstigt så Katie fick hjälpa mig med honom.

Efter lite besvär med hovar tog vi oss igenom våren helt okej och lyckades förbättra tölten lite grann med hjälp av regelbunden kiropraktikkoll av Maria. Men sedan fick han feber fram och tillbaka. I sommar var han hos Katie i en månad för att bli bättre vilken han verkligen blev! Det höll dock bara i två veckor sedan föll hela han i sär och gick inte att rida (han protesterade och visa tecken på att det gjorde ont)... Maria var ute och kolla honom i benen men fick inte fram någon hälta fast jag var övertygad om att där var något. 

Sedan fick jag kontakt med den bästa kitopraktorn jag någonsin träffat, Åsa. Ni som följt min och Baldurs resa denna hösten vet att den har varit tuff. Mycket rehab men han har ju verkligen blivit bättre efter dessa behandlingar Åsa gjort. Därför bestämde jag mig för att ta en lektion för Anna Stenbeck då hennes specialité är just travtaktiga hästar. Den lektionen red inte jag särskilt mkt utan Anna red nog hela 30 min. Efteråt hoppade hon av och sa att hon inte kunde göra något. Hans fram- och bakdel jobbade inte tillräckligt mkt ihop för att samla sig så mkt som det krävs. Hon rådde mig att boka en tid på klink och kolla upp honom. Allt hon berättade kände jag igen och förstod precis vad hon menade för så har han alltid varit. Men hur ska jag vetat att detta varit så pass illa när ingen annan tränare sagt något? 

Jag blev så klart väldigt ledsen och rädd för det värsta.. Tanken som har gnagt ett bra tag kanske skulle bli verklighet: skulle jag bli tvungen till att ta bort honom? Mitt älskade lilla fluff? Men en tanke som också var väldigt jobbig var "tänk om de inte hittar något?". Efter att ha kämpat i 2,5 år utan att riktigt komma någon vart så hoppades jag faktiskt att där skulle vara något fel så jag fick en förklaring till varför vi inte kommit längre. 

Anna och mina aningar hade rätt. Vi fick tid på klinik en vecka senare och efter lång utredning och många plåtar på nacke och rygg kom de fram till Kissing spine. Som tur är av den mildare varianten då kotorna "bara" har beläggningar och som tur är har de inte vuxit ihop. Han markerade lite på vänster bak i djup sand och nacken var inte helt hundra heller men för modligen en följ av kissing spine precis som alla låsningar han haft. Han blev behandlat med en långtidsverkande smärtlindring och vi har återbesök i mitten av januari igen. I och med han blev behandlad i ett knä fick han först villa i tio dagar och nu ska vi tömköra för att stärka musklerna innan vi kan rida igen. 

Jag har verkligen ingen aning om vad som kommer hända nu. Jag hoppas allt blir lite klarare efter återbesöket då vi ser hur han reagerar på behandlingen. Baldur har i alla fall varit superlycklig sedan behandlingen och lekt med sin bästis i hagen varje dag på ett sätt jag aldrig sett honom leka. Det känns skönt i hjärtat då det är ett tecken på att han inte har lika ont. 

Jag önskar så klart att min lilla vän ska bli återställd och att vi faktiskt skulle kunna utvecklas mer, det är verkligen min dröm. Jag vet att om han blir bra finns för så oerhört mkt att plocka fram. Anna beklagade dig över situationen då även hon såg potentialen. Hon tyckte bland annat Baldurs skritt var värd en åtta och galoppen var helt underbar även de första stegen tölt var med god benaktivitet innan han föll i sär. 

Nu förstår alla hur det ligger till och är det någon som kan mkt om kissing spine eller har tips på hur hästarna kan må bättre om det tex finns något bra kosttillskott, träningstips eller vad som så snälla dela med er! Jag behöver all hjälp jag kan få! 

Hjälp mig genom att hålla en tumme för att han ska bli bra, fina fluffet❤️