Piggelin !

Jag vet inte riktigt vad det är med min häst men han är som en tickande liten bomb. Energi. Sprutar nästan ur öronen på honom och idag när vi red ut ville han inte alls tugga på bettet och lunka på i hans normala gunghästskritt. Nä idag hets gick han med huvudet hög och var riktigt taggad och struntade blint i mig... Han fick springa på och slappnade tillslut av! Men ändå?! Vad är det som pågår? Känner ni också att era hästar är extra pigga?
Viktigt med variation!

Hur ofta hör vi inte det? Det ska varieras  höger och vänster hela tiden, man ska gärna variera allt träns, bett, sadel, täcken, uppläggning av träningspass ja, du vet hur lång listan är. Det är däremot inte allt superlätt att variera i bland därför man kanske inte har tillräckligt många bett eller kanske inte har tillräckligt bra fantasi? 

Något jag tänkt på när jag läst en del andra bloggar är att när det kommer till longering så tar fantasin slut gör många. Dem longerar sina hästar runt, runt på samma sätt (& då ska detta gärna göras en gång i veckan) och ja det blir ju ingen vidare variantion och det har vi ju lärt oss att det är inte bra så jag tänkte faktiskt ge lite tips på variation gällande longering!

# Inspänningar. Du kan göra det så enkelt att du använder inspänningar! Du får hästen ofta lättare med sig bakdelen och får upp ryggen bättre än när du longerar utan. Dock ska du tänka på att variation är bäst just för att hästen även behöver få gå utan inspänningar för att sträka ut ordentligt. Har du inga inspänningar som jag är det så enkelt att du kan fästa dina tyglar i en tömkörningsgjord så fungerar det minst lika bra! Det finns även inspänning för bakdelen som gör att hästen aktiverar bakdelen bättre och även höjer ryggen, har aldrig testat detta men det vore kul att testa! 

# Longering med tömkörningstömmar. Beroende på hur stor paddock man har så är det jättenyttigt att longera med något som är längre än en longeringslina vår paddock är 20x60 (tror jag) och då longerar jag i mitten och låter Baldur verkligen använda nästan hela långsidan. Jag tränar då mycket explosiv träning och låter honom öka(ja, rent av explodera) frakten på långsidorna så han verkligen tar i med hela kroppen och sedan saktar jag in honom på kortsidan för att han fortfarande ska vara med mig och lyssna för att sedan öka på nästa långsida. Det krävs lite träning för att ha koll på tömmarna men det är väldigt kul! 

# Bommar & hinder. Behöver din häst stärka bakdelen? Då är detta ett superbra sätt! Man kan göra det svårare genom att lägga fram fler bommar eller öka avståndet mellan bommarna. Baldur tycker även det är kul att hoppa över små hinder :) man måste dock ha med sig att om hästen inte gjort det förr blir den trött ganska fort så sluta i tid! 
Inspänning för bakdelen
Typiskt Skåne-vinter-väder.

Precis så var det igår, runt 1 grad kallt, en blandning mellan spöregn och snö och en förjävlig blåst. 

Jag hatar sånt väder! Vill bara krypa ner under täcket och stanna där men jag hade inte träffar Ballebus på flera dagar så jag tog mig ut till stallet och bara tänkte mysa lite. Insåg dock ganska snabbt när jag kom dit att lille bus behövde få ut och röra på sig lite. Han stod i stallgången och var riktigt rastlös och ville inte riktigt stå still och lekte med sin slicksten som bara den. 

Så jag bestämde mig för att skritta en runda barbacka i paddocken! Det blev det fik ändrat på snabbt, jag kom knappt upp för att han inte ville stå still och sedan ville han inte alls acceptera bettet och gå lugnt och harmoniskt utan började kicka med bakbenen?! Jag hoppade av och gick in och satte på sadeln och sedan fick han jobba tölt! Han var så nöjd! Frustade och sprang på som bara den, jag kunde verkligen jobba honom. Sen kom jag på mig själv att jag faktiskt inte hade en aning om hur många "varv" vi töltat utan avbrott vilket är otroligt. För några veckor sedan fick vi kämpa oss igenom ett varv i paddocken. Underbara häst.