Klippning?

Ni som har varit med ett tag vet att jag helklippte Baldur förra vintersäsongen. Varför jag valde att helklippa förra säsongen var för att jag skulle träna hårt och med tanke på att jag har min häst på lösdrift är det inte jättepassande att släppa ut en dyngsur häst när det är jättekallt ute. Det fungerade bra faktiskt! Han höll sig var och gosig i sina täcken och jag upplevde aldrig att han frös. Plus var ju verkligen att vi gav dem fri tillgång till hösilaget så dem fick i sig ordentligt för att kunna hålla värmen. 
 
I år är förutsättningarna annorlunda. Som ni vet är Baldur kass i kroppen pch får behandlingar en gång i månaden. Jag hade faktiskt bestämt mig för att inte klippa i år men ångrade mig i söndags.. Vi var ute ett gäng och red en ny härlig runda som i princip bestod av backar, väldigt branta backar kan jag tillägga. När vi kom tillbaka var Baldur väldigt svettig och då jade vi faktiskt i princip bara skrittat. Så jag valde faktiskt att ta fram maskinen och klippa endast under halsen på honom. Det gav verkligen resultat! Vi red samma runda igen och han var knappt märkbart blöt när vi kom hem. 
 
Varför jag är rädd för att raka nu är just för att han håller på att behandlas och då givetvis just för att han är en så känslig häst. Det är väldigt viktigt att hans muskler hålls varma, blir dem kalla är risken att han spänner sig stor och då ökar risken för låsningar. Sen får man inte glömma att det gör ingenting om hästen blir lite svettig! Hästen får en så himla tjock och funktionell päls att den oftast redan är torr on mot huden när du ser att den är blöt. Det är alltså bara när hästen blir genom blöt jag tycker man ska överväga att tillexempel helklippa. 
 
Sen gråter en del av mig redan för jag vet ju vad detta kommer att ha för konsekvenser till våren... Hatar verkligen fällningen och all päls som ska trilla av. 
Lite skönare blev det tyckte Ballebus!


Jaha, men vad gör jag egentligen?

Mina pass går lite upp och ner just därför Baldur går upp och ner. Jag får helt enkelt hoppa upp och känna efter! 

Nu på sista tiden har det överlag gått bättre, han har blivit mjukare i kroppen och mer villig till att gå fram. Jag har fokuserat på det som känts lättast för honom. Har text formen och kontakt med tygeln varit jobbig har oftast framåtbjudningen varit bra. Då har han helt enkelt få gå på i trav och galopp och fått träna flåset. 

Har det däremot varit tvärt om har jag försökt träna bärigheten och mjukheten men framför allt min egen sits och inverkningar. Jag är ju så sne så jag jobbar med att hela tiden trampa ner min vänster stigbygel lite extra för att hamna rakt. Även att skjuta ut bröstet och slappna av i bäckenet och bara hänga med och inte låsa honom i en rörelse. Väldigt mycket basic men ändå så nyttigt. 

Jag känner väldigt stor skillnad på Baldur när jag sitter rätt. Han blir mycket lättare att ställa åt båda hållen och bär sig så mycket bättre. Jag försöker hitta en bra "gummibandskontakt" med hans mun och med så små hjälper som möjligt få honom dit jag vill. 

Som tur är har vi massor med upp- och nedförs backar som är perfekta att rida i! Verkligen perfekt träning för både muskler och bärighet.

Vad tränar ni på förtillfället? 


Solen skiner!

Tro det eller ej men jag lever faktiskt! Haha... Jag vet att min uppdatering verkligen är usel förtillfället men den här hösten har verkligen bjudit på många nya moment. Skolan tar verkligen sin tid och att Ballebus inte är bra är verkligen de två största faktorerna som bidrar till min usla uppdatering. 

Men! Det går faktiskt framåt! Under dagens ridpass var den lilla röda faktiskt väldigt mjuk och fin i hals/huvuddel. Så bra faktiskt så att han förvånade mig! Sen däremot känns han lite knasig i kroppen. Skritten fungerar bra och han rör sig som han ska men traven är lite hoppig och konstig i takten. Känns som sagt att bakdelen jobbar mer än framdelen. Som tur är det Åsa besök nästa vecka :)

Idag har även solen stått på och värmt. Vinden har till och med begett sig åt ett annat håll, jag kände faktiskt inte en enda vind pust! Helt underbart med andra ord. Det är sånna här dagar som verkligen gör att man uppskattat livet lite extra. Hur är vädret hos er?