Klippning?

Ni som har varit med ett tag vet att jag helklippte Baldur förra vintersäsongen. Varför jag valde att helklippa förra säsongen var för att jag skulle träna hårt och med tanke på att jag har min häst på lösdrift är det inte jättepassande att släppa ut en dyngsur häst när det är jättekallt ute. Det fungerade bra faktiskt! Han höll sig var och gosig i sina täcken och jag upplevde aldrig att han frös. Plus var ju verkligen att vi gav dem fri tillgång till hösilaget så dem fick i sig ordentligt för att kunna hålla värmen. 
 
I år är förutsättningarna annorlunda. Som ni vet är Baldur kass i kroppen pch får behandlingar en gång i månaden. Jag hade faktiskt bestämt mig för att inte klippa i år men ångrade mig i söndags.. Vi var ute ett gäng och red en ny härlig runda som i princip bestod av backar, väldigt branta backar kan jag tillägga. När vi kom tillbaka var Baldur väldigt svettig och då jade vi faktiskt i princip bara skrittat. Så jag valde faktiskt att ta fram maskinen och klippa endast under halsen på honom. Det gav verkligen resultat! Vi red samma runda igen och han var knappt märkbart blöt när vi kom hem. 
 
Varför jag är rädd för att raka nu är just för att han håller på att behandlas och då givetvis just för att han är en så känslig häst. Det är väldigt viktigt att hans muskler hålls varma, blir dem kalla är risken att han spänner sig stor och då ökar risken för låsningar. Sen får man inte glömma att det gör ingenting om hästen blir lite svettig! Hästen får en så himla tjock och funktionell päls att den oftast redan är torr on mot huden när du ser att den är blöt. Det är alltså bara när hästen blir genom blöt jag tycker man ska överväga att tillexempel helklippa. 
 
Sen gråter en del av mig redan för jag vet ju vad detta kommer att ha för konsekvenser till våren... Hatar verkligen fällningen och all päls som ska trilla av. 
Lite skönare blev det tyckte Ballebus!