Fager Design

Hur cool är inte det här? Och varför är det förts nu vi ses detta? Fager design har i alla fall gjort det nu! Om det är någon som inte förstår vad det här är så är det den perfekta nosgrimman. Det nyaste förtillfället är ju annars att man har "Click it" på sinna pannband vilket gör att man lättare kan byta och sätta på vilket träns man vill. Men för oss som har islandshästar är det ju egentligen mycket roligare med en extra fin nosrem därför den syns! Jag har ju köpt två pannband till Baldur men dem syns ju faktiskt inte så mycket under all den pannluggen han har. Sen finns det ju självklart redan märken som har fina nosgrimmer men inte som man smidigigt kan byta, precis som man gör med pannbanden! Supersnygga är dem alla, jag själv verkligen älskar crystal rock så denna kollektionen passar mig alldeles utmärkt. Sen får vi hoppas på att det kommer lite fler med fina stenar ;) En Fagernosgrimma står helt klart väldigt högst upp på önskelistan :) 
 
 
Vi har ju även den här superfina nosgrimman som också är från Fager, många läsare/följare gillade verkligen den! Baldur är så himla fin i den :) Ni hittar till hemsidan här


När man talar om trollen.

Haha! Så himla ironiskt att Baldur försökte vända hem flera gånger när vi red ut i onsdags.. Bara för att jag skrev att jag numera kunde rida barbacka med långa tyglar var han väl tvungen att bevisa något ;) Oavsett var jag lite förberedda. Passet innan hade jag inte kommit så långt därför vi mötte på et par som var på väg hem till stallet och då ville Baldur givetvis hänga på. Utan nosgrimma och med ett bett med minimala bettringar så kunde jag inte göra så mycket utan att bettet gled igenom munnen.. Därför blev det sadel och nosgrimma till torsdagens uteritt och tur var det! 
 
Problemet med att rida som jag gjort nu, barbacka med lösa tyglar och låta honom traska som han vill, har ju helt klart sina konsekvenser. Lydnaden blir ju inte på topp om man säger så! Självklart är det därför han börjar testa lite nu och se vad han kan göra. Men fast jag red med nosgrimma vill jag fortfarande inte att han sa bita fast i bettet och dra för jag vill inte ha en drag kamp mellan oss pga behandlingen. Så det blev många volter. Jag lät honom vända men bad honom att fortsätta så vi hamnade på samma plats igen. Detta blev dock inte hållbart för han la inte av. Till slut, av ren reflex, lappade jag till honom. Han skulle vända och jag bara släppte tygeln och möte honom med min hand. Missförstå mig inte nu, jag slog inte min häst utan jag sa ifrån på ett annat sätt än ett tygeltag eller skänkel. Han blev jätteförvånad och därför helt paff och lite rädd och fortsatte därför framåt precis som om inget hade hänt. Han försökte igen men den här gången behövde jag bara sträcka ut handen mot hans huvud och när han såg den så slutade han. Jag gjorde halt klappade honom lugnande över käken och lät honom sedan fortstätta. Han frustade nöjt och jag tror att han tyckte det var skönt. Allt var som vanligt igen det vill säga att det är jag som bestämmer - inte han. 
 
Många brister i ridningen handlar ju just om att ryttaren inte är tillräckligt tydlig och rak i sitt ledarskap. Det är i hästens natur att ha en ledare i flocken och det är precis det du och din häst är, en liten flock. Tar du inte själv ledarrollen kommer din häst göra det. Nu menar jag inte inte att man ska styra sin häst med järnhand - det finns massor av sett att vara tydlig i sitt ledarskap. En viktigt sak att poängtera är att hästen måste även acceptera dig som ledare. 

Hur som helst, (det här blev så klart längre än vad jag trodde) så i fredgas när jag red så gjorde han inte någonting alls! Duktiga lilla ponnyn bjöd till och med på lite trav, haha. Han har typ inte koll på sina ben förtillfället, det är lite som om han har kommit till en ny kropp och inte riktigt luskat ut hur den fungerar..
 
 


Värdesättning?

Jag tycker vi allt för ofta bara värdesätter utvecklingen av själva gångarterna. Hur ofta glömmer vi bort andra viktiga saker? Det finns så mycket annat som många ryttare kan ha problem med som jag tycker skyms undan lite. Det kan vara att hämta sin häst i hagen, att leda sin häst, att lasta sin häst, hästen kanske bockar eller att man kanske har en häst som är en riktig bråkstake i hagen. Allt detta är ju också saker man måste jobba med för att utvecklas som ekipage! Jag tror garanterat att alla kommer ställas inför någon "icke gångarts" problem. 
 
Jag själv hade superproblem med att rida ut på Baldur när jag stod i Höllviken. Detta var inte ett problem som kom med hästen utan kom kanske ett halvår efter att jag fått hem honom från Island. Mitt problem var helt enkelt att jag typ inte kom någon vart. Han ville alltid vända, en sån där halv piroett som helt plötsligt gjorde att vi var påväg i motsatt riktning. Skulle det vara så att jag tog fighten och fortsätte blev han bara mer och mer stressad och slutade mer och mer att lyssna på mig. Det spelade heller ingen större roll om jag hade med mig någon annan, han gjorde ändå samma sak. 
 
Det här är ju inte ett problem som går över på en dag utan detta är någon man måste jobba väldigt länge med. I grund och botten handlar det ofta om att hästen inte känner någon större tillit för sin ryttare och därför tar saken i egna händer. Det handlar alltså att bygga upp en bra relation till sin häst och vara tydlig i sitt ledarskap så att hästen får ett förtroende för dig. Detta tar givetvis olika långtid beroende på vilken häst man har och hur tydlig man är i sitt ledarskap. 

Jag har under tiden jag haft Baldur övat jättemycket på mitt ledarskap och varit väldigt konsekvent och inte tillåtit honom till att göra några dumheter. Jag kan stolt meddela att jag i dag rider ut på min fina lilla ponny barbacka och med långa tyglar! Detta är typiskt en sån utveckling som kanske väldigt lätt glöms undan för många tar det som en självklarhet att man ska kunna rida ut på sin häst men jag vet att jag talar för många när jag säger att det faktiskt inte är så. Så glöm inte bort att beröm dig själv för de utvecklingar du och din häst gör tillsammans! Alla utveckligar är lika mycket värda och många är "enkla" saker är faktiskt nyckeln till god ridning :) Var stolta över er själva♥
 
Haha.. Sen att jag måste ha fårskinnspadd och en vojlock emellan mig och hästen för att jag inte ska få alvarliga brännsår mellan skinkorna är en annan femma ;)