Övningsplan

Jag har den senaste tiden varit helt beroende av att googla bärighet. Jag har försökt suga åt mig så mycket information jag bara kan för att sedan tänka efter Vad passar egentligen oss bäst? Det finns ju hur mycket övningar som helst.. Desto mer man läser desto mer inser man hur svårt det är att uppnå bärighet. Jag hittade till detta → inlägget som jag tyckte var fantastiskt bra! Gå in och titta! Hon illustrera med hjälp av en våg hon ritar på hästen i fall den är bärig eller ickebärig (tippar vågen fram är den inte). Såklart kan man se det även utan dessa vågar men det gör det så mycket tydligare! Jag ser verkligen den här vågen överallt nu och inser att det är inte många som får den att tippa bak, inte ens på högre nivå.
 
Jag ska ta mig fan öva på detta nu! Haha, jag ska bara försöka att inte over do it ;). Man tränar mycket bärighet genom galoppen men med tanke på att Drífa knappt kan ta kurvorna i ridhuset i galopp så känner jag att det får vänta ett bra tag. I stället kommer jag fokusera på övningar i skritt och tölt.
 
Övergångar: Detta är första steget till bärighet därför att i varje övergång måste hästen sätta sig på bakdelen. I början sker detta i en ganska lite grad men med mer träning kommer bakdelen mer in under kroppen. Jag kommer att börja att fokusera på att göra detta i skritt, alltså skritt-halt-skritt. I halten är det jätteviktigt att hästen tar alla kommando, inte spjärnar emot utan ger eftergift och gå emot samling och bli lätt i framdelen. Denna övergången måste vara kvick, hästen ska inte lunka fram i skritt från halten utan hästen ska svara snabbt för skänkeln så att den driver på bakifrån. När jag känner att detta fungerar kommer jag gå över till att göra det i tölt.
 
Öppna: Denna övning är bra därför att det får hästen att trampa in under sig. Det är inte helt lätt att göra en perfekt sluta, det är lätt att överböja och rikta fel. Det viktigaste är dock att få hästen att gå på tre spår och verkligen trampa in under sig (dvs se till så att ytterskänkeln fungerar för att kunna parrera dina inneskänkel). Övning:
Denna övning går ut på att rida öppna på långsidorna och rakställt på kortsidorna. Jag kommer börja göra denna övning i skritt därför att öppna är fortfarande ganska svårt för oss. Kan vara så att jag lägger in en halt i mitten för att reglera lydnad/bärighet. Tanken är sedan att man ska göra detta i ett ökat tempo. För mig blir det tölt när jag känner mig redo. Enligt bilden ska man först tölta (i öppna) fram till mitten av långsidan för att sedan bryta av till skritt och ta några steg (fortfarande öppna) för att sedan fortsätta i tölt (även nu i öppna) till man når kort sidan. När man känner att hästen behärskar detta kan man gå över till att göra tydliga halvhalter i stället för att bryta av till skritt. Sista och svåraste steget är att göra tempoväxlingar istället för halvhalt.
 
Som ni läser har jag en del att bita i ;) Vi får se hur allt går, det är mycket som ska hinnas göra på en lång sida! Haha, kommer eventuellt komplettera med fler övningar, I let you know :)
 
Hur tränar ni bärighet?
 
 
 Louise

Mycket öppna och sluta, helst i skogen när man får den där gratis energin. Samla och länga är också något jag tränar ute på mycket för att få hästen att samla sig.

Övergångar är något jag verkligen måste bli bättre på att träna. Tack för bra tips!

Svar: Ja! Att göra övningar i skogen ger verkligen extra energi :)
Johanna

2016-12-13 @ 12:32:25Sofie Sellén

För mig och Röskva är det ganska lång sträcka kvar till bärighet, men vi är påväg. Jag försöker träna så mycket övergångar som möjligt och gärna under uteritter då jag upplever att hon har mycket mer energi ute och i och med finns det mer att jobba med när man rider i övergångar. Tänkte passa på att berätta att alla som vill får chansen att gästblogga på min blogg, tycker det hade varit superkul om just du skulle vilja göra det då jag verkligen tycker om din blogg, du är superduktig och skriver verkligen om bra och intressanta saker på din blogg :) http://sofiesellen.se/gastblogga-28184430

Svar: Men det låter som om du är på helt rätt väg :) vad kul att höra, det gör mig glad att läsa! Lämnar in min sista uppsats för året i morgon och får då lite mer tid över! Hör av mig :)
Johanna

2016-12-18 @ 22:17:08
URL: http://sofiesellen.se
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?