Carpe Diem

Vilken morgon! & vilken vecka ;) ni som följer mig på instagram vet att jag var och provred en häst i onsdags men ni får stå ut med att vänta lite mer på den infon! 

Idag var jag på stallet redan 08.20 och morgonen bjöd på ett kort men intensivt pass på A i paddocken! Har verkligen börjat greppa hans tölt nu och det är verkligen så kul att ställa lite krav och känna att han lyckas! Duktigt fluff! 

Avslutade med hööks vid 10.10 och köpte ett par nya ridhandskar, blev ett par från Roeckl denna gången. Är så trött på ridhandskar som bara går i sönder så jag hoppas att dessa håller lite bättre och att jag inte gör av med dem 😂! 

Hööks har ju även 100kr rabatt på alla rudbyxor så jag stod och drog i ett par med supergripp men måste erkänna att jag blivit så förtjust i Jodhpurridbyxan så jag funderar på att köpa ett par sånna istället. 

Har ni också dessa ridhandskar? Vet att dem är mycket populära!


Steg 2: Vilka kvalitéer söker jag hos en häst?

Efter att ha haft en häst som inte kunnat tölta står "lätt töltad" högst upp på min lista denna gången. Sen har jag alltid varit mest förtjust i fyrgångare, kanske för att jag alltid ridit fyrgångare.. Haha. Nej men om jag jämför de hästar jag ridit som är fyr/femgångare så tycker jag oftast det är skillnad på tölten. Fyrgångtölten känns oftare mer samlad och rest medan femgångstölten tyvärr kan kännas flack. Självklart gäller inte detta alla men det är en uppfattning jag fått. Min systers häst Oliver år femgångare men har en väldigt härlig tölt som jag inte upplever flack. 
 
En annan anledning till varför jag hellre väljer fyrgångare är för att jag faktiskt inte kan passa. Har passar ett få tal gånger i mitt liv och har absolut inte någon teknik. Man kan självklart lära sig men jag vet helt ärligt inte om jag orkar det! Haha. Sedan är resterande gångarter oftast även bättre hos en fyrgångare. Det är svårt att hitta en komplett femgångshäst! Som sagt jag föredrar fyrgångare men skulle jag hitta en fantastisk femgångshäst kommer jag köpa den om det är den jag vill ha. 
 
Jag föredrar även en valack men skulle det komma ett underbart sto så ja, varför inte? Ska man sedan vara petig och gå in på utseende så har jag alltid velat ha en stor häftig musblack. Jag tror dock inte jag kommer ha turen att komma över denna och annars har jag faktiskt inga andra "favorit" färger. När jag köpte Baldur ville jag gärna ha en svart häst men idag bryr jag mig inte så jättemycket. Vad jag tycker om är när hästen har fin utstrålning och den får gärna ha mycket man och svans ;) 
 
Vad är eran "drömhäst"?
Baldur hade en underbar utstrålning och var definitivt en häst man vände sig om för att kolla på en gång till.


Steg 1: Vilken typ av häst vill jag ha?

Det är inte lätt att veta vad man vill ha för häst, det beror ju helt och hållet vad man har för mål och ambitioner. När jag köpte Baldur hade jag som mål att tävla och jag hamnade i de tankarna nu också. Skillnaden är att jag har en bättre budget nu än vad jag hade innan. Jag har haft ögonen på en del ganska dyra men väldigt flotta hästar och verkligen drömt mig iväg. Alla som varit iväg på större tävlingar har väl känt önskan om att sitta på en av de hästarna någon gång? 

Någonstans i allt drömmande "vaknade" jah upp lite och insåg att är det verkligen det jag vill? Är det ens möjligt? Det tråkigaste med islandshästvärlden är att den är så pass liten att det inte finns så mkt tävlingar att ställa upp i och  att där inte finns fler klasser. Som senior är chansen minimal att placera sig i den höga klassen på större tävlingar, vad är jag jämfört med Vignir, Magnus, Anna, Unn och alla andra top ryttare? 

Jag känner därför att det rent utsagt är onödigt och slöseri med pengar om man köper en häst för över 150.000. Jag har istället tänkt efter riktigt ordentligt och frågat mig själv, vad är det jag sätter störst värde i ridningen? Det häftigaste jag vet är att utvecklas med hästen och känna att den blir bättre. Att sätta upp mål och klara av dem och bli ett team är för mig mer värdefullt än att plocka rosetter. Därför letar jag idag efter en häst som är född mellan 2011-2009, helst 2010 då det känns som den ultimata åldern. Jag vill fortfarande köpa en "ridhäst" och kunna kräva mer än att de bara ska gå fram. 

Vad sätter ni värde på i ridningen?

Hur lätt är det inte att vilja ha den här hästen? Fyrgångssto född 2010, 170.000kr så blir hon din ;)