Mycket tankar

Det är mycket som går i huvudet på mig för tillfället. Jag har ridit Drífa i snart två veckor efter vilan och det går inte riktigt som jag tänkt mig. Hon var verkligen suuuperfräsch när jag satte henne på vila men nu känns det inte alls lika bra. Jag har svårt att avgöra hur hon känns då hon beter sig som om hon aldrig har haft bett i munnen tidigare. Jag har testat allt, vara stilla med händerna, vara rörlig med händerna, höja och sänka händerna, varit aktiv/passiv med mina skänklar, gjort mycket halter, lösgörande, sidoövningar osv. Det gör liksom ingen skillnad, hon vill inte riktigt ta stöd på bettet. Hon kan göra det tillfälligt men hon slappnar inte av.
 
Tusen tankar dyker såklart upp i huvudet.. Är det tänderna/munnen som trixas? Jag blev ju sjukt tveksam till den veterinären som var ute och kollade henne i munnen sist. Enligt henne såg allting bra ut fast jag var hundra på att där var någonting. Sen såklart behöver det inte vara så enkelt att det är munnen bara för att hon klyddar. Det kan såklart sitta något i nacken eller i någon annan del av kroppen. Dessutom stör jag mig fortfarande på min sadel som fortfarande glider. Jag vet att Sarah (som har är sadelutprovare) har sagt att den ligger bra men jag blir sjukt tveksam i och med den kasar fram så pass mycket ändå. Sedan vet jag ju inte hur hon blir efter vila i och med hon aldrig har vilat förr.. Så vem vet, hon kanske är sjukt trögstartad? Jag har ju i princip bara skrittat för jag har inte känt att det är lönt att tölta för att jag i princip inte kan göra några förhållningar och det enda jag hör i mitt huvud är "lätt i handen, bromsa inte och mer energi" vilket både Vignir, Unn och Magnús har sagt och som inte kommer funka på henne då hon bara drar fram huvudet och inte lyssnar på min lätta hand. Men jag kanska bara behöver backa och var tydlig med fast hand och rida igenom henne och skita i att hon eventuellt blir passtaktig. Tror det blir dagens plan då inget annat direkt har fungerat.
 
Men planen i övrigt blir faktiskt att ta hit Karin Åberg för ny sadelutprovning för detta gör mig galen. Ta ut Åsa för en kroppscheck och eventuellt även min gamla veterinär som jag litar på för en tandkoll. Ska sålänge även byta bett till ett rakt och se hur hon fungerar på det och även testa en annan sadel.

Kära läsare, ni får jättegärna komma med råd men snälla gärna med en god ton för jag orkar inget annat ♥
 
 Jenny

Jag hade först och främst backat tillbaka, tänka unghästridning. Fungerar alla hjälper? Skritt-halt-skritt-halt. Flyttar hon för skänkel? Åt ena hållet bra eller åt båda? Kan jag öka och minska tempot? Detta hade jag gjort ett helt pass, och sedan checkat av detta varje ridpass framöver tills allt fungerar. Struntat i takt och form och bara fokuserat på hjälperna. För fungerar hjälperna halvdant så blir det ändå pannkaka i slutändan. Fått göra detta med mitt 6-åriga sto fleeeera gånger (blir tokig när det en dag känns som att hästen knappt är riden, fast den i förrgår kändes kanon!). Min häst är otroligt varierande ridmässigt och efter vila kan det kännas väldigt dåligt. Men efter några gånger med detta tänk så brukar det släppa och hon dansar fram igen! Ha is i magen för din fina häst finns fortfarande kvar, hon kanske bara tog längre jullov än vad du gjorde. :-)

Om det fortfarande inte går över så hade jag (om du är orolig över tänderna) tagit ut tandläkare Thorleifur som är grym på tänder! Senast igår läste jag Andreas blogg, där hon skrev att hon kollat tänderna hos veterinär för 2mån sedan som sagt att det inte varit något fel i munnen, men denna vecka när thorleifur kollade så hittade han massor. Läs inlägget här: http://andreamuller.se/2016/november/ett-nodvandigt-tandlakarbesok.html#comment

Sadeln hade jag nog inte varit så orolig för. Troligvis kanske det har att göra med, som du skrivit tidigare, att hon går mest i nedförsbacke än i uppförsbacke? :) Jag hade köpt en front riser med anti-glid effekt, och haft kvar sadeln kanske 1 år till så kan du köpa en ny när hon musklat upp sig mer.

Håller tummarna för dig att det löser sig, är själv inne i en svacka från att ha bokstavligt talat dansat fram i bärig flott tölt till att bara springa och hänga på bettet. Från den ena dagen till den andra. Men det är ju det som är så spännande med vår sport, hästarna är individer som har olika dagsform, precis som vi! :-) LYCKA TILL!

Svar: Tusen tack för att du tar tiden att skriva en sån här kommentar, det värmer att ha så snälla läsare!
Angående första stycket så har jag jobbat mycket på det. Speciellt som du skriver skritt-halt-skritt-halt. Det är svårt att fortsätta med sidförande övningar då hon inte tar halvhalten.. Det är ju det som är hela problemet att jag liksom blir fast i ett läge och inte kan fortsätta. För är kontakten med munnen skit fungerar ju ingenting. Men jag försöker jobba på det viset så mkt det går, jag känner ofta om det är lönt eller inte.

& ja.. jag läste också det inlägget vilket gjorde att jag fick duktigt ont i magen ;) ....

Jag vet... Det kan vara så enkelt att hon inte kommer upp och blir tillräckligt bärig men jag känner att jag är trött på att gå ovetandes så därför kommer jag ta ut en ny sadelprovare. Vågar inte lägga på en frontriser då den kommer komma i bakvikt och därför trycka på fel ställen, det var i alla fall var senaste sadelnprovaren sa.. men får se vad Karin säger.

Jag hoppas det löser sig för dig också! <3 Tack <3
Johanna

2016-11-18 @ 13:43:04Anonym

Har du provat bettlöst? Tänkte att om hon går bra bettlöst men krånglar med bett så vet du rätt säkert att det sitter i munnen :) Annars håller jag med Jenny som skrev innan, men du verkar å andra sidan redan ha en plan upplagd så det blir säkert bra hur du än gör 😃

Svar: Jag tänkte att plan nr 1 var att testa ett nytt bett och plan nr 2 var att testa hack igen för det vet jag att hon fungerar på! Skriver ett återkoppling inlägg senare om passet idag :)
Johanna

2016-11-18 @ 16:37:35Ella

Jag tror att du är inne på rätt spår. En lätt hand är jättebra i den bästa av världar, men samtidigt måste man ju fånga upp hästens rörelse framåt på något sätt. Mycket energi tror jag. Jag har ridit mycket med och för Louise Sieka och hon säger alltid "när du tror att det är bra, rid fortare!". Man ska såklart inte flängrida, men ofta fastnar man så hårt i om takten är ren att man glömmer framåtbjudningen. Det gör helt ärligt ingenting om man rider 4 varv i grisepass om man samtidigt jobbar med det, flyttar hästen, ställer, gör hörnpasseringar och halvhalter, rider fram fram fram, tills det naturliga flytet kommer. Så tänker i alla fall jag och det har alltid funkat för mig. Jag tror alltså att det är rätt som du själv resonerar att strunta i takten i början, under förutsättning att du fångar upp energin fram och såklart är lyhörd när det ärliga stödet kommer. Slemma är lite likadan; hon accepterade inte heller bettet i början. Jag har hållit ett ganska fast stöd där (inga ryck givetvis, men stöd) och bara drivit fram ordentligt. Om jag rider i tölt på en volt t.ex. så rider jag med mycket energi, har stöd, framförallt i yttertygeln, och när tjafset kommer flyttar jag hennes bakdel lite utåt (hind quarters out) för att få med bakdelen igen. Sedan rider jag givetvis inte på en volt och gör sidförande övningar varje dag utan varvar med arbete från marken, klättring och jogging ute. Förstår att det är frustrerande och jag känner igen känslan. Man kan ju jobba hur mycket som helst i skritt och ha hästen jättefin och mjuk där, men så tappar man ändå bärigheten i tölten eller traven eller vad nu kan vara. Tyvärr så tränar man ju tölten bäst i tölt om man säger så. Det enda sättet tror jag är att försöka komma igenom barriären där. Sedan är det alltid lättare om man ser hästen. Att be någon att filma kan vara bra, och självklart att rida för en instruktör som är bra på just detta. Jag kommer själv att rida regelbundet för instruktör framöver just för att jobba med den här typen av saker som du beskriver. Jag tror nog att du kan lita på din veterinär angående munnen men ibland känns det ändå bättre för en själv att kolla upp saker. Gör det om du funderar över detta! Ang. sadeln så har jag en antiglidpad som är väldigt tunn, den funkar bra om man inte vill fylla upp för mycket framtill. Kan lägga upp bild på den på bloggen :) Det kommer bli bra det där! Det är en fin häst du har, i alla fall det jag har sett, även om hon kanske inte är den lättaste typen. Det kommer att vara värt att kämpa för det.


Svar: Tack för bra kommentar! Ja, jag vet själv om man har blivit filmad så inser man alltid att det blivit bättre med mer fart och energi. Tänkte mycket på det idag, eller tja, tänker mesta dels på det, och det gick helt ok idag. Dock var det för att hon accepterade det nya bettet jag använde idag. Så du kunde jag fokusera lite mer på ridningen i övrigt. Men jag håller verkligen med om att energi och framåt bjudning är ao, speciellt för en femgångshäst ;) jag jobbar väldigt likt dig, brukar rida i en stor åtta i ridhuset och precis som du säger hålla kontakt på ytter och i nedersta delen av volten samla upp med inner skänker och när hon sedan rider snett igenom öka och verkligen tänka upp. Sedan samma procedur i andra änden och sedan snett igenom igen. Då tränar man liksidighet på en häst som har svårt att helt ge på volt ;D passar Drífa utmärkt!
Johanna

2016-11-18 @ 16:51:03
URL: http://hovet.webblogg.se/Johanna

På sly sida https://www.slu.se/institutioner/kliniska-vetenskaper/utbildning/Kompetensutveckling/hastodontologi1/
Längst ned finns det en lista över personer som har specialiserat sig på tänder.

Svar: Tack! :D
Johanna

2016-11-18 @ 23:02:57Andrea Müller

Såg att det var någon som hade hänvisat till mitt inlägg, vad roligt att det spridit sig! :) Och vad du berättat tycker jag absolut du ska kolla upp munnen, och då av en riktigt duktig. Många av de som kallar sig för tandläkare idag är väldigt rädda för att våga slipa eller göra någonting med tänderna överhuvudtaget, och att man sen tar in ett bett på det gör ju situationen bara värre och det är klart det drabbar ridningen. Jag tycker absolut du ska låta Thorleifur kolla igenom Drifas mun, han kan sin sak väldigt bra och är helt otrolig. Man lär sig väldigt mycket under hans besök dessutom och det är mycket intressant att få stoppa in handen och själv få känna skillnaden mellan en slipad tandrad gentemot en oslipad, och då kan man ju lättare sen även få ett hum om när det kan behöva vara dags för nästa besök! Summa summarum, hade det varit min pålle hade en check av honom varit nummer 1. Hoppas verkligen ni hittar lösningen, ni är verkligen duktiga tillsammans!

2016-11-20 @ 21:50:19
URL: http://andreamuller.se
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?