Töltclinic med Magnús Skúlason

Idag var jag, Anna och Louise på Brösarpsgården för att vara med på clinic för Magnús Skúlason. Vi passade även på att hälsa på Rigel som är där på träning. Han har snart varit där i fem veckor och får följa med Louise hem på söndag. Det ska bli väldigt kul och se vad som hänt med honom under den här tiden! 
 
I alla fall, tölt stod på dagen agenda. Till en början gjorde han det väldigt basik. Han hade valt ut tre typer av tölthästar som han visade på film. En häst som gick mot pass, en mot trav och en som var i grund och botten tölthäst. Det var såklart kul att höra hur han disskuterade kring de olika hästarna men det riktigt intressanta var när han satt upp och red. 
 
Först visade han en sex årig hingst som han fött upp, Falir/Fylkir från Brösarpsgården. En häst med väldigt mycket pass i sig. Han var väldigt stor och kraftig men väldigt lik Drífa i gångarterna! Det var superkul att lyssna på hur han förklarade hur han red hästen. Efteråt var det dags för ingen mindre än Noí från Brösarpsgården. Väldigt roligt att få se honom live, en så otroligt fin tölthäst! Han red Noí annorlunda än femgångshästen och värmde mycket i trav innan han gick på tölten medan han med den första hästen gick direkt på tölten. 
 
Det är svårt att gå in på detalj i vad han gjorde men jag tyckte att det största budskapet han försökte förmedla var att aldrig bromsa hästen. Vad han menar är att det alltid ska vara flyt i gångarten och att det kräver energi. Många gör misstaget att rida sina hästar för långsamt. Därför vill han att man ska vara lätt i handen och inte hålla för hårt och bromsa in den. Det var precis så här han red båda hästarna, lätt i handen med måttlig energi. Bra budskap tycker jag! Hade gärna åkt dit i november och då det är femgångsclinic! 
 
Är besviken över min kamera på mobilen :( Den ska vara extra bra på att fånga rörliga moment.. Som ni ser gick det inte så bra. Kan ju dock vara så att jag missat någon vikigt funktion ;) 


Bettets inverkan.

Jag har i princip alltid ridit med bett därför att det alltid har varit det som funkat bäst för den hästen jag ridit. Tja, fram till nu vill säga. Drífa har ju som sagt varit riktigt tjaffsig med bett och jag hoppas att det är för att hon behöver en tandläkarkoll. Veterinären kommer nästa vecka på måndag vilket jag verkligen ser fram emot. 
 
Jag måste ändå säga att jag har tur som har en häst som fungerar på hackamore. Många hästar knäcker nacken och rumpan hamnar fem meter bakom hästen.. Baldur var typiskt en sån häst som inte alls klarade av hacket. Hacket har verkligen gynnat Drífa. Hon är väldigt avslappnad och harmonisk med jag har haft problem med att få henne dit jag vill. Bättre bärighet är svårt att få fram när man är van vid att få fram den med hjälp av bettets inverkan. Jag har ridit en del pass nu på hacket och börjar förstå mer och mer hur jag ska göra för att öka bärighet men jag når inte i närheten av samma resultat som med bettet. 
 
Detta får en ju verkligen att inse hur mycket bettet faktiskt gör. Det är så lätt att se bettet som vilken annan utrustning som helst men jag måste säga att jag inte har samma syn på det längre. Efter dessa pass har jag faktiskt insett att ett bettlöst allternativ nog faktiskt hade fungerat riktigt bra för oss. Därför ska jag nog försöka investera i ett bra hackamore som jag kan variera med. Man får inte glömma att hästens mun är väldigt känslig och att det är ytterst viktigt att vara rädd om den.
 
Jag vet att många är jätteemot bett och kör helhjärtat på bettlöst samtidigt som många som rider med bett helt och hållet ratar bettlöst. Jag tycker att man ska lyssna på hästen. Man måste testa sig fram för att känna av vad hästen fungerar bäst på. Som vi vet är alla individer olika och därför kräver de såklart olika utrustningar!
 
 


Härlig helg!

Ni får ursäkta tystnaden, det är mycket som händer hela tiden och jag får ofta påminna mig själv om att bara stanna upp och andas. Det är verkligen lätt att råka ta på sig lite mer än vad man kanske klarar av. 
 
I alla fall så har jag haft en kanon helg! Fredagen spenderades med en härlig tjejmiddag och sedan blev det inflyttningsfest med mina favvokompisar. De trevliga festligheterna på fredagen bidrog till en generös bakfylla på lördagen men dagen räddades av att mamma och besökte mig med Spes. Vi tog en fantastisk tur i skogen och trots att jag mådde så pass dåligt som jag gjorde så njöt jag av varenda sekund! Vädret var på topp och det är inte mycket som slår kvalitetstid med mammsen. Det hade ju såklart varit outstandig om syrran också varit med, så det hoppas vi på nästa gång. 
 
Dagen efter var jag och Simon ute och gick i Skrylleskog. Fantastisk natur och det ligger inte jättelångt ifrån vårt stall så jag ska helt klart ta med mitt fina dreamteam dit. Skogsmiljöer är verkligen helt underbart ♥