Tips för att få den perfekta ridstöveln

Jag ska faktiskt skriva ett litet tips-inlägg som är lite jobbinspirerat. Som ni säkert vet säljer vi på Hööks en hel del skor och stövlar, i stort sätt är allt i skinn och kräver att man tar hand om dem på rätt sätt för att dem ska hålla. Innan jag började jobba på Hööks hade jag noll koll på hur man ska ta hand om sina ridstövlar och jag kan säga att jag är inte ensam! Nästan alla kunder har inte koll på hur man ska ta hand om skorna, många lyssnar och tar till sig råd och köper med sig rätt skovård hem men inte alla. Jag tycker det är så synd! Tänk att man kan köpa fina skinnstövlar för flera tusen kronor men man är inte beredd att betala 1-200 för att kunna ta hand om dem...
 
I alla fall tänkte jag berätta för er hur ni ska ta hand om era ridskor/stövlar som ni använder för att ni ska få den där perfakta glansiga ytan! Detta rådet gäller alltså bara "vanligt" blankt skinn inte mocka och nubuck (slipat skinn som påminner om mocka). Det klassiska svaret när man frågar om kunden har rätt skovårdprodukter hemma är att ja, det har dem, de använder sin lädertvål och läderfett som de har till sadel och annan skinnutrustning. Det är bignono! Om man inte vill ha väldigt dammiga stövlar! Det är nämligen så att i stort sätt alla lädertvål/fetter till sadlar innehåller glycerin. Glycerin är superbra för kraftigt skinn då det är väldigt mjukgörande, nackdelen är dock att det drar till sig damm så dina stövlar bli smutsiga.
 
 
Att använda Shoe Polish är perfekt i fall du vill vårda och få din sko glansig, kanske innan tävling? Välj rätt färg på "kakan" sedan använder du en liten svamp och lägger ett tunt lager av krämen (smörj inte in), låt sedan detta torka och med hjälp av borsten putsar man in den torkade krämen. Tack vare friktionen skapas den fina blanka ytan!
För rengöring, tex efter ett ridpass, använder du Cleaning Formula som är ett skum som rengör på djupet. Man pumpar ut skummet på en trasa och aplisera sedan på stöveln och låt sedan torka! Många gör misstaget att använda Wax Formula som rengöring men detta är bara till för att återfukta stöveln! Stövlar är gjorda i tunnt fint läder för att det ska kunna forma sig efter fot/vad vilket gör skinnet väldigt känsligt. Använder man för mycket vax kommer skinnet bli för mjukt och skrynkla sig. Just detta vaxet är så pass fett att det räcker med att använda det ca en gång i månaden.
 
Som ni kanske hör är det här en hel vetenskap men så viktigt! Det är ju inte kul att "kasta ut" en massa pengar på ett par dyra stövlar om de blir förstörda för att man inte tar hand om dem rätt. & hur snyggt är det inte med glänsande fina stövlar? ;)


1 vecka kvar ..

.. till det är dags att hämta hem lillskiten! Det ska bli så himla skönt att återgå till "normal" vardag. Sedan jag kommit hem från min semester i Chamonix så har jag hunnit skriva en tenta och nästa är i morgon om en vecka. Så även fast jag inte har Drífa och ta hand om så har jag fullspäckat schema ändå, med plugg och jobb. Vet verkligen inte hur jag skulle ha hunnit med Drífa under den här perioden om hon varit hemma så det var verkligen bra matchat.
 
Även fast jag har fullt upp så längtar jag såklart ihjäl mig efter Drífa! Jag känner verkligen att jag behöver få andas lite hästluft och få rida lite. Jag var ju och hälsade på henne i förra veckan och det var så kul och se hur utveckling hade gått. Det kändes verkligen som jag hade gjort rätt beslut att skicka iväg henne då vi verkligen stod still och kom ingen vart efter skadan. Jag hade bara tusen frågetecken i huvudet och visste inte vad som var "upp och ner". Jag blev väldigt rädd för att göra fel och kände efter alldeles för mycket, vilket resulterade i att jag blev väldigt passiv och vi kom ingen vart.
 
Helena har fokuserat mycket på ridbarheten och det har blivit i tölt då det är den gångarten hon har lättast för. Jag har ju önskat att få fram lite trav på henne men än så länge är det tomt på den fronten, haha. Helena har även börjat träna passen för att försöka locka fram traven, men med inget resultat än som sagt. Men hon har fått mycket beröm för tölten, speciellt T2 momentet, och passen vilket är väldigt kul! Helena tycker vi ska tävla T2 och pass i sommar... Får väl se hur det blir med den saken ;) Ska lägga upp video från när jag var där och red i ett annat inlägg, och även skriva om det vi fick öva mest på: min sits. Jesus vad jag skäms! Vad fan har hänt?! haha.
Ni kan nu mera kalla mig hösäcken! Och spana in hur jag drar upp mina ben......


Semester i alperna

Halva semesterveckan i Chamonix har gått och det var 9 dagar sedan jag lämnade Drífa till Helena. Kan säga att hästabstinensen är hög för tillfället! Men jag måste ändå säga att alpluften gör mig gott! Chamonix bjuder på härligt vår/sommar väder med mesta dels sol och över härliga 20 grader. Jag är inte någon vidare skidtjej så jag njuter av vädret i byn medan resten av familjen är uppe och härjar på glaciären. Mina dagar har istället bestått av att vandra, både på härliga vandringsleder och i den charmiga byn, sola och igår ägnade jag kvällskvisten till att bergsklättra(!) med familjen, är lite små stolt över mig själv.
 
Idag har jag ätit frukost i timmar, bestående av en härlig nybakad baguett med fransk ost och croissanter. Jag har små pluggat lite, kollat sociala medier och pratat med Louise hemma i Sverige. Snart ska jag packa en ryggsäck med lite plugggrejer och bege mig ut i byn för att hitta ett ställe och pluga på.
 
Drífa har det bra hos Helena och verkar utvecklas som bara den vilket är så kul! Jag ska upp redan nu på måndag och stämma av hur allt har gått. Helena ska först rida henne och sedan ska jag få hoppa upp och känna av hur hon känns! Längtar!
 
Lite härliga bilder från semestern;
 
Härlig kvälls utsikt från klätterklippan, bergen är så vackra!
 Bild bevis på att även jag vågade mig upp i bergen.
 Utsikt från Aiguille du Midi, mer än 3800 möh. Här var det svårt att andas!
 Mont Blanc, Europas högsta punkt, 4810 möh.