När vi tränar i rundkorallen

Som jag älskar att ha tillgång till en rundkorall, det är så fantastiskt! Jag försöker vara där med Drífa i alla fall minst en gång i veckan för att vi ska hålla traven färsk. Jag brukar variera mig ganska mycket i hur jag träna Drífa här för att det inte ska bli för ensidigt. Antigen så har jag henne helt lös eller så använder jag inspänningar på henne. Jag har valt att använda mig av en Gouge som spänns i gjorden mellan benen på hästen och som går igenom bettringarna och upp i nackstycket. Jag föredrar denna typ därför att den fungerar på böjt spår vilket inte vanliga klassiska inspänningstyglar gör om man inte gör dem i olika längder. Huvuvida jag använder boots varierar också, ibland med ibland utan. Nu på sista tiden när hon har fått mer stabilitet i traven har det faktiskt blivit utan. Förr använde jag ett Cora Le band (som påminner om equibandets bakre band) men efter att ha tömkört både med och utan insåg jag att hon bar sig bäst utan.

Oavsett om jag har inspänning eller inte försöker jag sträva efter en fin över linje och en ren trav. Det är såklart lättare med inspänningen som är där för att parera men efter att ha använt den några gånger så lär hon sig att det faktiskt inte är en hitt att springa med huvudet i taket. Det är självklart svårt att styra en överlinje utan att direkt kunna påverka hästen utan jag får använda indirekta hjälper som rösten. Där är hon fantastisk och lyssna på minsta lilla. Det handlar om att pröva mig fram i olika tempon, hon visar vilket tempo hon tycker är enklast genom att bjuda på en förbättrad överlinje. 

Jag övar mycket övergångar från skritt till trav. Då är det viktigt att hon skrittar rent, helt utan spänningar, men även med bra energi annars blir det lätt tölt. Jag har lärt mig att se vilken position hon bör ha halsen för att få en så bra övergång som möjligt, så det gäller att ge rätt signaler vid rätt tidpunkt. Hon har blivit riktigt duktig och får nu upp bogarna fint och böjer fint på nacken i övergången. Kvaliten på traven därefter bli såklart då också bra med fin rest rygg. 

Jag har helt valt att lägga bort mina tömmar därför att jag vet hur känslig hon är. Det är lättare för henne att hitta sin egen balans själv än att jag ska komma in och störra henne. Men inom en snar framtid, när hon blivit lite starkare, kommer jag plocka fram tömmarna igen för att hon ska vänja sig tygeltagen i traven så att hon blir bekant med det. Det är nämligen just det som är problemet från ryggen, vi kan trava på bra på långa tyglar men med korta, ja då blir det tölt! 

Vacka häst! Här ser ni även hur Gougen fungerar :) 

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?