Hetsad häst

I torsdags kom Josefin för sista gången innan jul. Detta passet var jag faktiskt inte riktigt lika nöjd med som de andra. ´Vi jobbade med att få igenom sidorna på henne, vilket är svårt för hon är ojämn i sidorna. Vi jobbade med att hon skulle svara på mina hjälper. Jag blir lätt lite passiv i mina halvhalter och eftergifter - måste vara noga med att hon svarar och gör vad jag ber om, jag kan lätt gå "halvvägs" och nöja mig med något halvdant. Detta tycker jag är jätteviktigt och jag måste bli noggrannare. 
 
Vi jobbade på volt, stälde in och sedan sidföra ut med rumpan i både skritt och tölt. Josefin är för mig väldigt typisk "islandshästtränare" mkt fart och action och här blev det nog lite mycket för Drífa.. För hon tyckte det var svårt och när det blir lite för mycket pisk - absolut inte slå men bara genom att peta så kan hon bli väldigt stressad i situationer när hon inte riktigt förstår. Här hade jag velat backa bandet lite i stället, ta det i ett lugnare tempo där hon får tänka efter och förstå. Dock blev passet väldigt bra - så jag tvivlar inte ett dugg på att det inte var bra för henne, hon behöver få igenom kroppen. Hon blev jättefin i takten och vissa gånger sökte hon sig själv mot vad jag då kallar en "ärlig form":
 
Passet efter var hon stel och svårsvängd. Jag försökte jobba likadant som under lektionen för att ge det en ärlig chans men det kändes inte bra. Hon var inte "med mig" utan sprang snarare ifrån mig och svarade dåligt på halvhalterna. Efter ett tag så återgick jag till tidigare övning på volt som jag jobbat mycket med Alice och fick ett betydligt bättre resultat - hon slappnade och kunde klara av övningen mycket bättre. I tölten svarade hon superbra på halvhalterna igen.
 
Jag bollade idéer med Alice och vi kom fram till bättre lösningar utan att stressa upp henne. Jag tror det är viktigt att hästen är avslappnad i psyket och övningar som stressar hästen bör man då modifiera om. Men jag måste faktiskt säga att jag är otroligt nöjd med kombon av Josefin och Alice som bjuder på saker från lite olika världar.
 
 




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?