Varför klipper jag min häst?

Det pågår ständigt diskutioner om islandshästarnas päls, hur vida man ska täcka dem, raka dem och viceversa. Det kan verkligen gå hett till på Facebookgruppen "Diskutera islandshästar", många tycker annorlunda och de flesta är väldigt bestämda och är inte beredda att ända åsikt. Jag har slutat kommentera av just den anledningen att de flesta lyssnar inte på vad andra säger utan vill bara förmedla vad de själva tycker, dock kan jag inte låta bli att läsa! Något som väldigt många inte nämner när de kommenterar är vart de bor. Sverige är ett väldigt avlångt land och de kan skilja rejält i temperatur från syd till norr. Vi här nere i Skåne kan ha + 10 grader medan de i norr kan ha - 30. Då är det väl väldigt givet att de hästar som bor i norr inte kan behandlas som de hästar i syd?
 
Innan jag helrakade Drífa var hon fuktig redan i hagen och efter några vändor skritt i ridhuset var hon redan svettig! Hon har ju i princip lika mycket päls som hästarna i norr, speciellt då hon är islandsimport, men här är sällan under 0:an. Jag är väldigt tacksam för att jag helrakade henne, efter rakningen såg jag hur hon hade svagt med värme exem över hela kroppen, hennes fina tjocka vinterpäls är för tjock för den skånska vintern.
 
All hantering blir dessutom så mycket lättare. Jag slipper stå i en halvtimme för att bli av med all lera de gosar in sig i hagen, det är bara att ta av täcket och lägga på sadeln. Drífas energinivå har nog ökat med 150 % efter klippningen. Att hon känner att hon orkar gör att hon presterar ännu bättre, det blir som en boost för henne när hon klarar av mer än vad hon tror. Det är fantastiskt att se hur det kan öka hästens självförtroende. Dessutom kräver det inte en halvtimmes avskrittning för att hon ska få ner pulsen, vilket är väldigt skönt för mig som har så ont om tid om dagarna. Vi håller musklerna mjuka och fina med Back on Track täcket som hon verkligen älskar att ha på sig, nu med all päls borta känner man vilken sjuk effekt täcket gör på kroppstemperaturen!
 
Det jag vill säga med detta inlägget är att det finns inget rätt och fel utan man måste tänka på i vilken miljö man har häst och hur man tränar den. Klart att hästarna i norr mår toppen i sin vinterpäls, de är ju skapta för att vara i det klimatet! Hästarna här nere i syd är nog däremot alldeles för varma i sin fina päls.. Men även det är såklart indviduellt. Man ska göra det som känns bäst för både häst och ryttare (:
 
Såklart skulle hon skaka lite på huvudet precis när jag tog bilden ;)Josefine

Tycker verkligen att det där ska få vara ett individuellt val. Behöver hästen rakas så ska den såklart rakas, för hästens bästa. Den får ju svårt att prestera och göra det den blir ombedd att göra om det finns något som "distraherar". Jag själv får ju också exempelvis svårt att fokusera på det jag ska om det blir för varmt, då bara måste jag ta av mig ett lager kläder! Haha :D

Svar: Håller helt med dig :)
Johanna

2017-01-05 @ 15:14:55
URL: http://jlandgrens.seMatilda & Alva

Åh vad fin blogg du har!
Kram :D

Svar: Tack ska du/ni ha :)
Johanna

2017-01-05 @ 18:47:57
URL: http://swerideers.blogg.se/Agnes

Jag bor i Luleå och mina 3 hästar är helrakade även om vi bor så långt norr ut. Hästarna klarar sig fint med ett rejält 400g vintertäcke även vid minus 30 men de har fri tillgång på hö och står inne på nätterna. Jag klipper hästarna av anledningen att de fryser mer om de är svettiga och aldrig torkar än om de är klippta med ett gosigt täcke.

2017-01-06 @ 15:55:04
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?