1 st passrepa

Idag red jag till vår "oval", Drífa har börjat gå fantastiskt där! Det är kanske fem minuters skritt dit så jag använder den sträckan att mjuka upp henne och "lossa" hennes bogblad. Det innebär att vi ställer nacken åt olika håll, rider öppnor, skänkelvikningar och gör halt. Hon har blivit så fantastiskt duktig! Jag har sedan Drífa kommit hem fokuserat på att låta bli att använda mina underskänklar och istället vid förflyttningar använt vikten i stället. Drífa svarar väldigt bra på detta och är nu superkänslig för minsta viktskillnaden. I tölten måste jag hela tiden vara noga med sitsen så att jag sitter i balans, råkar jag trampa ner lite mer i ena stigbygeln gör hon en förflyttning direkt. Jag tycker det är superhäftigt och det är så kul att rida en så lyhörd häst.
 
När vi kom fram till ovalen började vi tölta direkt och efter lite lösgörande övningar gick hon riktigt bra. Då övade jag på det jag skrev ovan, att jag själv skulle vara i balans och att hon bara skulle gå på raktställt. Vi lekte även lite med tempot i tölten, hon klarar av ett lite kortare tempo nu där hon arbetar på ritkigt bra och sedan kan hon komma upp i ett bra mellantempo utan att tappa takten.
 
Efter lite tölt tänkte jag "jaha, vad ska jag göra nu". Jag vet att trav träning inte är lönt, det blir aldrig trav när jag vill utan den kommer alltid när jag inte förväntar mig den. Därför tänkte jag att "ja, vafan, lika bra att lägga pass". Jag måste bara börja göra det, annars kommer jag aldrig lära mig. Jag testade att lägga fyra gånger och en gång fick jag henne i pass. Haha, jag skrattar när jag tänker på hur roligt det måste ha sett ut. Men oavsett är jag sjukt glad för den där passrepan! Fan vad kul det är! Min kära syster har lovat att hon ska komma ut och hjälpa mig, för den hjälpen behöver jag verkligen :P
 
En fråga till er läsare som rider femgång, vad har ni för vikter på bootsen när ni rider/tränar pass?
En blundande Drífa hälsar att det är ansträngade att försöka passa!Kim

Jag kom att tänka på en grej med er svårighet att hitta traven. Du skrev förut om jag inte misstar mig att du inte ville tölta tills hon inte orkade och sen falla över i trav. Jag förstår att det kan kännas elakt men du behöver ju inte göra det särskilt länge, kanske 1-2 veckor för att befästa travkommandot.
Poängen med den övningen är inte att hästen ska hata att tölta, poängen är att det ska bli ett övertydligt kommando för när hästen äntligen får trava. Eftersom hästen antagligen är lite trött och då inte vill något annat än att trava ger man ett tydligt kommando och låter hästen trava och berömmer massor. Till slut har du förhoppningsvis ett bra travkommando som hästen förstår och "längtar efter". Det funkade i alla fall super på min gengångare som en dag plötsligt glömt bort hur man travar 😅

Svar: Ja det är väldigt sant! Och jag håller med dig, det behöver faktiskt inte vara elakt, det jobbiga med Drífa är att hon var en sån fantastisk arbetsvilja och det är väldigt svårt att veta när hon blir trött för hon ger alltid 110%. Jag är lite rädd för att ta ut henne! Men utrörttningamomentet kommer nog vara en plan b, håller på med longeringen nu än så länge ger det resultat och jag hoppas det håller i sig ;) men tusentack för bra kommentar :D
Johanna

2017-05-17 @ 00:16:48Jenny

Jag varierade vanliga skyddsboots utan vikt och g-boots med 240g. G-bootsen använde jag mest veckorna inför tävling och på tävling (läs; när jag red på ovalbana) och vi tränade/red femgångsprogram. Men red jag till en raksträcka för att enbart träna passen så tog jag vanliga skyddsboots utan vikt, då för att träna kommandon och hjälper, inte för att hon skulle lyfta extra eller bli bättre i takten. :-)

Svar: Åh, okej! Det låter vettigt, hade nog behövt öva på kommando, eller framför allt tänka över själva läggningen själv! Haha. Tack för kommentaren :)
Johanna

2017-05-17 @ 08:10:29Ella

Kul att det går så bra med henne! :) När jag börjar rida pass på en häst brukar jag använda vanliga lätta gummiklockor eller scalpers. Nackdelen med scalpers är att jag tycker att de ibland kan snurra och så blir skyddet inte optimalt. Karledsskydd kan vara bra också, det finns lätta band i neopren som funkar bra. Var dock vaksam på skav. Har sällan varit med om att hästen slagit på sig, men det kan vara bra att ha någon erfaren tränare som tittar och kan identifiera eventuella balansproblem och var det ser ut som att hästen kan slå sig. Jag upplever att det är vanligast med påslag om hästen slår upp eller i nedtagningarna eftersom det är där det oftast blir balansproblem. Lycka till! Det ska bli kul att följa utvecklingen! :)

Svar: Ja jag ska helt klart ta hjälp av en duktig tränare, har funderat lite på vem jag vill ta hjälp av men tror jag bestämt mig för vem nu. Nästa steg är att hitta en dag som passar ;) Min syster är superduktig så det är i alla fall en bra början :) Ja och helt ärligt tycker jag att scalpers är värdelösa.. håller med dig om att de snurrar och dem är så jobbiga att få på. Ska nog fundera på att köpa ett bar oviktade skyddsboots för passen :) Tack för tipsen , det uppskattas verkligen :)
Johanna

2017-05-17 @ 10:37:29
URL: http://hovet.webblogg.se/
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?