.. men traven då?

jaaaaa, vi får se vad som händer med den. Helena fick inte fram någon direkt trav under de här fyra veckorna, det enda hon har bjudit på är bara några få travsteg innan hon slår upp i tölt. När jag var där och red förran veckan överraskade hon och visade trav i säkert 100 m! .. sen att det var under tiden jag var fullt fokuserad i att lägga pass behöver vi ju inte nämna.. haha, hon tog traven efter min misslyckade läggning när jag saktade ner från galoppen. Helenas förklaring, och alternativ till att träna trav, är att få henne riktigt trött så att hon vill trava.
 
Det är dock ett alternativ jag inte alltid vill använda mig av, jag har inga planer på att pressa henne så mycket under varje ridpass. Istället har vi pratat om att hela tiden underhålla traven genom att longera så att hon inte glömmer bort den. Så därför har jag bestämt mig för att longera henne i trav (med inspänningar) innan jag sitter upp och rider. Poängen är att traven alltid ska vara färskt i minnet och att hon på så sätt kan komma att välja den lättare. Än så länge måste jag faktiskt säga att det gett resultat.
 
Förtillfället kan hon ta skritt-trav övergången kanske 80 % av gångerna men det är då utan tygelkontakt vilket vi nu ska börja jobba mer på men hon tar galopp-trav övergången i princip varje gång. Problemet är att jag typ inte kan använda mitt säte. I de allra flesta fallen blir det tölt så fort jag sätter mig ner i sätet eller gör ett försök till att rida lätt. Efter ett ridpass i ridhuset där hon blev väldigt lösgjord lyckades jag faktiskt rida lätt på henne i traven. Jag tror faktiskt att en lösgjord Drífa är nyckeln till traven så jag fokuserar mycket på just det men faktiskt även en del på galoppen. Sedan ska jag som sagt lära mig att rida pass också ;) haha.
 
Är det någon av er som har några trav tips? Som ni kanske förstår är hon vääldigt svårtravad och tips som att rida på liten volt och sånt fungerar inte.. Men vem vet?! Någon kanske sitter på någon användbar info?
 Ett alternativ som fungerar, haha! Att Blå får springa före i trav och visa hur man gör ;) antar att hon hör takten och kan på så sätt veta att hon ska trava :)Emma

Jag hade samma problem med G när han kom. Han kunde skritta, tölta och galoppera. Traven fanns inte, passen var inte tränad, men han kunde vara lite passtaktig i bland. Vilket egentligen är lite märkligt eftersom G har väldigt stark pass. Jag tränade fram traven med att börja med att rida honom utan boots av något slag, jag ville att han skulle hitta sin egen balans utan något som störde. Blev mycket bommar, mycket markarbete, mycket lösgörande, mycket klättrande och väldigt mycket fokus på skritten. Red nästan bara i skritt och galopp i början för att stärka honom. Markarbetare mycket enligt AR just för att kunna få honom att slappna av och länga halsen och höja ryggen i skritt och vi håller på med traven nu.
När jag red och började be honom om trav så var det långa tyglar och lätt sits. Harvade varv på varv på ridbanan så han kunde lära sig hitta sin egen balans. Hade ibland K med som handhäst eftersom K har så stark trav och G lurades med i traven av bara farten. Nu, ett år senare, kan G trava med kontakt i tygeln, i form, med en ryttare som rider lätt. Så det går, men det kan ta tid. Sen gäller det att inte spänna sig som ryttare, utan bara åka med i början. Jag använde rösten väldigt mycket i början, både för att be om trav och för att belöna.

Svar: Intressant att höra :) Drífa kan tölta över bommar ;) haha.. Har lättast ute men boots är typ ett måste. Får se hur det ser ut efter sommaren ;)
Johanna

2017-05-09 @ 09:48:41Julia

Jag har också en femgångare med väldigt mycket pass som är svår att trava. Jag förstår verkligen hur frustrerande det kan vara att inte ens får rätt gångart. Med S rider jag ofta i tölt på små bågar och serpentiner, jag försöker rida överallt på banan förutom på fyrkansspåret. När jag vänder och svänger honom ser jag till att han vänder för yttertygel samtidigt som jag flyttar innerbakben för min innerskänkel (lite som några steg framdelsvändning). Sen handlar det bara om att ha tålamod. Nu kan jag göra tölt-trav övergångar bara genom att länga formen lite och flytta honom några få steg för innerskänkeln. Ett annat lite tips är lite djupare tyngre underlag. Galopp-trav-galopp övergångar på stranden i sand är t ex grymt!

Svar: Det här lät lite som Drífa! Måste också rida överallt förutom på spåret för att få henne lösgjord och har faktiskt märkt att just en liten sidförande flyttning kan få fram trav! Ska jobba mer på det! Och ja, du har rätt i djupare underlag, ska försöka hitta det! Tack :)
Johanna

2017-05-09 @ 22:44:22Amanda

Min häst är också en femgångare med väldigt mycket pass som är svår att trava med stundtals. Det första jag gjorde var att befästa ett kommando för trav i longering, te.x. Travaaa. Sen kan man säga det i ridningen också. Sen är det samma med min häst att ju mer lösgjord han blir, desto mer kan han trava (till och med i form ibland!) Så ett tips är att som du var inne på lösgöra mycket!! öppnor, skänkelvikningar och framdelsvändningar och att inte släppa tyglarna för mycket sen när man ber om trav utan liksom öppna dom lite i stället. Samt att när man gör t.e.x skänkelvikgning att man gör flera steg, kanske tio och inte bara tre som jag brukar göra hehe, för att verkligen få igenom korsandet av bakbenet. Och sen brukar jag även rida lite kort bärig tölt som är väldigt jobbig men nyttig innan jag ber om trav, då brukar han nästa längta efter att trava haha.

Svar: Smart det där med kommando i longering! Det ska jag försöka få in! Och det låter klokt som du säger att inte ge för mkt tygel utan bara öppna upp lite! Tack för tipsen :D
Johanna

2017-05-10 @ 09:00:19
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?