Trav med tömmar

Idag stod det travträning på schemat! Även fast vi fick till riktigt bra travstäckor på uteritten senast så är vi fortfarande på longeringsnivå för att hon ska kunna jobba rätt i traven. När hon travar med mig på ryggen är det än så länge utan någon vidare tygelkontakt och det jag fokuserar mest på är att hon ska köpa min sits, dvs jag ska kunna rida lätt utan att hon växlar till tölt.
 
Med longeringen vill jag att hon ska fatta att det går att trava med tygelkontakt. Nackdelen med vårt stall är att vi inte har någon "volt" eller rundkorall utan man får helt enkelt longera i en av hörnorna i ridhuset. Drífa är som sagt väldigt känslig för tygeltag i traven, det resulterar väldigt ofta i tölt, vilket gör att hon tycker det är svårt att behålla traven när jag leder henne runt på volten. För att försöka göra det bästa av situationen satte jag ut lite hinderstöd i ett försök att hon skulle hålla sig inför dem. Det kändes faktiskt som att det hjälpte.
 
Det är faktiskt olika från pass till pass hur lätt hon störs och växlar över till tölt. Idag var hon väldigt känslig och växlade ofta fast jag knappt rörde henne. Jag försökte mig på flera olika metoder för det var tydligt att hon störde sig på hur longeringslinan var fäst, jag testade vanligt delta spänne, att fästa longeringslinan i endast den innersta bettringen, att trä igenom longeringslinan i innersta bettringen och sedan låta linan följa med över nacken och fästa den i yttersta bett ringen, och även att spänna in innerinspänningentygeln lite mer så hon naturligt stälde lite innåt. Dock var inga av dessa alternativ bättre än något annat...
 
Tillslut hämtade jag min tömkörningstömmar i hopp om att de skulle fungera. Dock var jag väldigt tveksam då jag flera gånger har försökt få henne i trav när jag tömkört, jag har bara lyckats en eller två gånger. Men som hon överraskade! Med tömmarna tog hon, och behöll, traven lika lätt i båda varven (hon brukar normalt ha mkt lättare för vänstervarv), och jag kunde verkligen jobba henne i tömmarna medan hon travade runt omkring mig. Det handlar ju så mycket om känsla och med longeringslinan känner ju inte jag när hon är påväg mot tölt. Däremot med tömmarna så känner jag ju direkt om hon spänner sig och kan då snabbt rädda situationen med en försiktig halvhalt eller låta henne gå i lite friare form för att sedan arbeta tillbaka henne. Hon frustade så nöjt och tog i mer i stegen. Jag tror tömmarna och min förmåga att stötta henne gjorde henne mer självsäker vilker är verkligen precis vad hon behöver för att fortsätta utveckas! Stor hiss till longering med tömmar! Hur gör ni? Longerar ni med longeringslina och i såfall hur fäster ni den i bettet/tränset? Eller använder ni också tömmar? Hade verkligen varit intressant att veta!
 Motljusbild, men tycker inte det gör något, fantastiskt fint med så gröna färger och ljus!NORRBOTTEN EMMA

så fiin ponnu/häst du har! :D

ha en toppen dag

Svar: Tack :)
Johanna

2017-05-16 @ 06:20:48
URL: http://nouw.com/lillemmishAnita

Stilig :D

Svar: tack :)
Johanna

2017-05-16 @ 11:04:39
URL: http://siliiins.blogg.se/
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?