Skit i "formen"!

Nu när vi "gör om och gör rätt" med Drífa så inser jag ju var det gått fel till och efter att varit inne på olika forum så inser jag att jag absolut inte är ensam. Det är väldigt vanligt att man ser hästarna i "form" (läs; knäckt hals) men ofta på bekostnad av antingen överlinje, bogar eller takt, eller till och med alla delar. Varför har vi ett sånt form fokus(hets?! Jag säger vi för att jag öppet och ärligt har gjort mer eller mindre lika dant. Varför kräver vi mer än vad våra älskade djur klarar av? För att det ser fint ut? För att "topp" hästarna går så? Alice ställde den frågan till mig när jag blev frustrerad för att jag inte fick henne i form i skritt och jag blev ställd av frågan, ja varför?
 
Är hästen lösgjord och ren i takten kan du lätt belönas med en 6a, och det är väl så mycket bättre än en 4a för hästen blir spänd och går i otakt för att en prioriterar form framför viktigare saker som lösgjordhet och bärighet. Jag tänker inte ens gå in på de som använder stångbett bara för att få hästen i form.. Jag tror att hade vi minskat formhetsen hade vi sett betydligt mer ridbara hästar på "hobby/amatör"-nivå.
 
Sedan Drífa halkade i Januari har hon blivit mycket svagare i vänster bak vilket såklart påverkar hela hållningen på henne. Men jag märker att desto mer vi jobbar på att få in det där bakbenet och att hon då tar jämna steg bak så kan hon resa ryggen och komma upp i bogarna lättare. Då går hon självmant in i vad jag tycker är en "ärlig" form, hon vill vara där. Än så länge behöver vi skritta långsamt för att komma dit, ökar vi skritten är det betydligt svårare att behålla balans och kontroll på kroppen. & kan man inte ens öka skritten kan man absolut inte ställa de kraven i tölten. Därför har vi lagt störst vikt vid att hon ska svara på hjälper och nu när hon blivit bra på den biten ska vi försöka få med det där bakbenet här också ;)
 
Avslutningsvis måste jag trycka på att detta är ett åsiktsinlägg - dvs jag säger inte att jag har rätt utan detta är vad jag tycker. Vad tycker ni?
 Så här kan det se ut när man gör fel.. ;)Carina Lindfors Blanc

Klokt skrivet...

2017-11-03 @ 06:43:38Anonym

Håller med dig helt! Så här resonerar jag också.

2017-11-03 @ 10:03:23emma

bra skrivet! håller med dig! vill även passa på att säga att du har en gryyymt snygg design på bloggen nu! och bilderna är ju fantastiska

Svar: tack så jättemycket :)
Johanna

2017-11-22 @ 10:00:38
URL: http://islycka.blogg.se
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?