Bettproblem - IGEN !!!

 
I våras när tandis var ute tog hon sig en titt på vår bettsamling och kollade även hur de låg i Drífas mun. Min 10-10,5 bett blev rådissade, de var alldeles förstora! Så jag fick investera i lite nya bett, idag har jag 9-9,5 på mina med fasta ringar. Jag rider främst på mitt tredelade bomberbett och jag har varit så nöjd - tills idag. Faaan! Såg när Drífa stod och tuggade att det såg konstigt ut i munnen på henne och mycket ritkigt, ett stort sår på insidan av mungipan på vardera sida... Jag blev så chockad för när hon fått sår i munnen innan så har jag känt det på mig därför att hon varit tung och motsträvig i ridningen men nu har hon varit sååå fin. Hon har verkligen varit lätt i handen och jag rider med en mycket mjukare kontakt än vad jag ridit med innan.
 
Kände mig totalt överkörd när jag såg det och blev helt tom i huvudet. Panikskrev till Alice som lugnade mig, bomberbetten är tunnare än vanliga bett vilket kan göra sår lättare. Såren såg inte nya ut men vågade ändå inte lägga in bett i munnen på henne så hon fick ha lite kondisträning i korallen istället. När jag kom tillbaka in berättade jag för en annan i stallet om henne sår och hon frågade mig om jag red på bomber. Hon hade nämligen haft samma problem med hennes förra häst. När bomberbetten är nya är de helt blanka och släta men efter ett tag när man använt dem slits den blåa sötmalmen bort. Kvar blir en skrovlig yta som kan riva hästen i munnen och lätt göra sår på hästar med känslig mun. Jag gick in och kände på mitt bett, som jag till och med köpt begagnat, och mycket riktigt var det skrovligt! 
 
På ett sätt är det såklart skönt att man kan hitta fel på utrustningen istället för sig själv eller hästen men det innebär ytterligare investering i bett, att jag då även letar efter 9,5 bett gör det till en riktigt utmaning. Ja gillar ju verkligen bombers då de är nätta och smidiga så jag letar efter något liknande. Funderar på ett Stübben.. Någon av er som har tips på ett tredelat bett med fasta ringar i storlek 9,5? :)) Anonym

Inte för att va sån. Men min känsla är att betten är för korta och därför gett sår. Min vet berättade att han ALDRIG sett en skada av för stora bett, men däremot av för små! Testa att varva med ett större :)

Svar: Mima bett är utprovade av veterinär så jag är väldigt säker på att de passar :) för stora bett kan ge skador på lanerna och även göra att hästarna lätt biter dig själv. Jag är väldigt säker på att det i det här fallet är av just ytan och att de är tunna. Jag ska däremot växla med ett rakt lite tjockare till jag köpt ett annat som jag kan ha.
Johanna

2017-10-15 @ 15:24:18Anonym

Hrimnirbetten är ganska nätta, har fasta ringar och är i rostfritt (bl.a). Vet inte i hur små storlekar de finns dock, har själv 10,5.

Svar: Tack för tipset! Tyvärr är hrimnir betten som minst 10,0... :( använde det innan men det är för stort.. Jättesynd för Drífa gillade verkligen det, men det gav sår pga för stort :( jätteknepigt när de har så små munnar!
Johanna

2017-10-16 @ 11:45:14
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?