Vad händer om man använder för stora bett?

Jag fick nyligen en kommentar där läsaren tipsade om att använda ett större bett då hens veterinär "ALDRIG sett en skada av förstora bett, men däremot av för små!". Jag fick lite ont i magen när jag läste det.. Speciellt att det är en veterinär som säger det, jag hade då aldrig använt honom igen. Jag lägger även märke till detta på jobb, dvs att ryttare använder aldeles för stora bett på sina hästar. En ponnyryttare kom in i helgen och bad om ett bett i storlek 13,5!!! 
 
Jag tänkte därför ta upp vad som kan hända om man använder för stora bett och jag hänvisar till en artikel där de intervjuar Nina Lundgren som är en av Sveriges sex examinerade hästodontologer. Detta innebär att hon är veterinär i botten och sedan genomgått en treårig kurs i hästtandvård. 
 
Förlånga bett får för mycket spelrum på sidorna och klämmer kinden mot kindtänderna när ryttaren drar i tygeln, och hästen tvingas att bita sig själv i kinden. Det räcker alltså att använda ett förstort bett en gång för att det ska bli sår.. Ett gammalt talesätt är att det ska vara 1,5 cm från hästens mun till bettringen, men med hästens mun menas då lanerna och inte utsidan! Och detta stämmer naturligtvis inte på alla storlekar av hästar och bett. Ett bett med fasta ringar behöver i allmänhet vara en storlek mindre än ett bett med lösa ringar (drf de inte ska knipa hästen i mungipan). Ett bett med fasta ringar ska ligga med lagom stöd i mungiporna, de ska inte knipa eller sticka ut. När man som ryttare tar ett snällt ledande tygeltag ska inte bettmetall dras ur munnen. 
 
Jag tycker därför det är lättare att prova ut ett bett med fasta ringar, för det vet jag exakt hur det ska ligga. På grund av att det placeras intill mungiporna ligger det även mer still i hästens mun än om man jämför med ett med lösa ringar som kräver mer spelrum. Drífa är väldigt känslig i munnen så det passar henne väldigt bra. Värt att nämna är även att om man väljer att rida sin häst på lösa ringar bör man använda ett bett med större bettringar. Detta därför att mindre ringar kan bli som en kil och för hästen känns det som att bettet vill in i munnen och då gapar hästen. 
 
Jag är som vanligt öppen för allas åsikter och tycker alltid det är kul och höra hur andra ser på saken. Ni får gärna kommentera vad ni använder för bett och storlek :)) 
 
 
 
 
 Anna och Trú frá Reykjavík

Det är bra med påminnelser av andra ibland! Tog en titt i Trús mun, och jajemen, också sår i mungipan på ena sidan hos henne! Misstänker det är friktion av blött gräs då jag rider endast på Hack nu för tiden! Munsår kan komma från andra håll med - tack för påminnelse! :D

Svar: Det är faktiskt väldigt sant! Har faktiskt inte tänkt på att det kan vara något som inte är ridrelaterat!
Johanna

2017-10-17 @ 21:40:02
URL: http://www.aEmma

Jag kanske är lite väl nitisk när det gäller mina hästar, men jag skulle aldrig ta ut en veterinär för att kolla tänderna på mina hästar. Tar alltid ut Nina Lundgren. Hon kommer en gång per år och visst, det kostar en del, men hästarna för rätt hjälp. Det är ju lite som att gå till läkaren för att du har tandvärk istället för att gå till tandläkaren. Är det akut, tex att hästen blivit sparkad i munnen så tar jag så klart ut distriktaren, men annars är det Nina som gäller.
Det sagt, så håller jag med dig, ett för stor bett skapar problem, K hade lösa tänder i underkäken på grund av att han blivit riden med för stora bett (med lösa bettringar) som han har kunnat suga fast mot tänderna. Dessutom så har lösa ringar ytligare två leder, så om du har ett tre-delat bett så är det egentligen fem delar som kan röra sig, men fasta ringar är det bara tre. Och det är stor skillnad. Jag rider själv bara med fasta ringar, förutom på nova-bettet. Och det har gett resultat, Ks tänder som var lösa har fixerat sig igen.

Svar: Jag har aldrig tagit ut Nina men veterinären so jag brukar ta ut är väldigt duktig på tänder :) och hon tänker i samma banor som Nina. Jag fick går ner i storlek för att hon hittade sår i munnen av just för stort bett. Vad skönt att Kjölurs tänder sitter som de ska igen! Kul att du gillar nova bettet, är lite sugen på det!
Johanna

2017-10-18 @ 09:14:41Hanna

Jag kan generellt hålla med dig, men inte till fullo. Allt är beroende på något annat, vad det än är. All påverkan på hästens mun är beroende av hur ryttaren rider och använder sin hand.

1. Jag har alltid ridit med lösa ringar, och aldrig har någon av mina hästar gapat pga det. Förmodligen pga hur jag hanterar min hand.

2. Jag rider i dagsläget och sedan några månader tillbaka på ett NS-bett som är lite för stort för min häst då det inte säljs i minde storlekar. Min häst stormtrivs med det bettet, har aldrig känts bättre i munnen/kontakten med handen, skummar som bara den och har än så länge inte fastnat i någon tygel som hon annars kan göra. Tandläkare Thorleifur har även kollat hennes mun och inga sår finns! Kan förmodligen rida på ett lite för stort bett pga hur jag hanterar min hand.

Summa summarum, att dra alla över en kam om vad som är rätt och fel gällande bett tycker jag är FEL! Allt handlar om hur man som ryttare kan hantera sin hand, hur pass mjuk och stilla man är, hur lite man behöver ta i hästen. Sedan ska betten självklart inte vara hur stora som helst, men det förstår ju alla! :-)

Tack för en bra blogg!

Svar: Självklart kan man inte dra alla över en kant, och den bedömningen som tandläkaren gör är ju generell, dvs det är så det vanligast är men det finns ju alltid exempel på att det intr alltid är som det brukar. & jag håller med dig, ryttarenshand har jättestor betydelse, det var just därför jag blev så chockad över just dessa såren, för jag han behövt använda så små hjälper. En sak som jag även tror har stor betydelse är hur hästen ser ut i munnen.. Har hästen mycket "kött", hängiga kinder är det såklart lätt att de själva biter sig. Nosgrimman kan såklart också vara en del av problemet!
Johanna

2017-10-24 @ 08:44:24
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?