Influensa skit

I måndagskväll fick jag obehagligt ont i halsen och dagen efter var febern ikapp. Tyvärr mår jag inte mycket bättre idag men jag hoppas innerliget att det vänder i morgon, jag är så uttråkad! 
 
Alice har en ängel (som vanligt) och ridit Drifa denna veckan, inte för att jag varit dåligt utan för att Drifa behöver det. Alice är så duktig och vet vad som ska göras i olika situationer. Drifa kan verkligen pendla från ridpass till ridpass hur hon beter sig och det kan göra en så osäker på hur man ska hantera henne. Därför är det toppen bra att Alice rider henne nu så hon lär sig rätt signaler hela tiden. 
 
Tanken var faktiskt att filma lite igår, då Skåne bjöd på sol och vårfeeling, men lilla divan bestämde sig för att bete sig som en otyglad unghäst... suck. I början när Alice red tänkte jag "vafan är det jag köpt?", well obviously ett sto ;) Hon hade visste glömt hur man stannade, svänga och grisepass var det enda gångarten hon förstod sig på. Men som sagt, Alice är duktig och konsekvent, hon låter allt ta sin tid (jag hade tappt tålamodet efter tio min..) och hon blev en helt annan häst i slutet av passet. En häst jag gärna filmat men det hade skymmat så pass mycket att min svarta häst hade varit väldigt svår att urskilja i mörkret ;)
 
Ska bli spännande och se vad lillskiten bjuder på i morgon! 
(null)
 


Ridövning - på volt eller på rakt spår

Jag skrev ju att jag skulle bjuda på en ridövning, och denna gången höll jag vad jag skrev ;) Detta är en övning som Alice har lärt mig, jag använder den övningen under i princip varje ridpass. Som alla säkert redan vet är det väldigt mjukgörande för hästen att flytta sig för skänkel, för mig som har en häst med väldigt mycket pass blir förflyttningar nyckeln till en bättre takt. Vad jag dock märker är att det är många som lägger ner så mycket energi på att få hästen att flytta sig för bakre skänkel, dvs flytta bakdelen. Men hästen behöver mer än en aktiv bakdel, vi behöver arbeta lika mycket med en aktiv framdel! Det är verkligen så lätt att hästarna blir stela i bogarna och inte kommer upp i manken. Så vad den här övningen går ut på är att flyta båda delarna. Obs! Jag upplever att alla ridövningar är lättare när du rider hästen på en bra kontakt och att hästen är "med dig" vilket ofta är i ett lugnare tempo - då har du mer tid att manövrera hästen :) 
 
Rider du hästen på volt gör du följande; steg ett är att flytta bogen, vilket du gör mot mitten av volten genom att leda hästen in med innertygel och flyttar hästen för din yttre främre skänkel. Använder du ett ledande tygeltag är armbågen fortfarande placerad vid dina revben och det är bara underarmen som leds in. För att flytta för främre skänkel, gör du precis som det låter, flyttar du fram din ytter skänkel en aning och styr bogen inåt. Det räcker med att hästen bara tar några steg innåt för att sedan gå till steg två som går ut på att flytta hästen utåt. Precis som i steg ett använder vi oss av diagonala hjälper, innre bakre skänkel flyttar bakdelen och din yttre hand fångar upp den. Det är viktigt att hästen trampar under sig diagonalt och inte bara korsar sitt yttre bakben och för att det ska vara möjligt måste hästen drivas framåt (med sitsen) i sidoflyttningen. Genom att parrera med ytter kommer den även upp i bogar/manke.
 
Detta går även att göra på rakt spår i form av en öppna, dvs flytta bogen in mot mitten och sedan flytta bakdelen "upp" i bogen. Denna ridövningen är kanon och kan vara ett bra sätt att börja på innan man tar sig an den på volt. När man rider den på volt styr man själv hur många gånger man "flyttar in/flyttar ut". I höstas kunde jag göra den typ två gånger på en större volt och nu kan jag göra betydligt fler ;)  
 
 


Vårkänsla?

Ny vecka! & en riktigt tråkig inledning på den.. vädret idag är förjävligt. Jag som fick värsta vårkänslan förra veckan, men det kanske är lite för bra för att vara sant med tanke på att det fortfarande är januari. Man får ju räkna med att hela feberuari kommer var trist också. I alla fall så fick förra veckans vårkänslor mig att bli sugen på vårkläder! Jag är såå sugen på att ta på mig lite snygga ridkläder, väldigt sugen på att dissa mina softshell ridbyxor som inte sitter lika bra som mina vanliga. 
 
Jag är så sugen på en väst! Det känns verkligen som ett toppen plagg till våren och hösten och kanske till och med sena sommar kvällar? Blir denna sommaren som förra så hade man kunnat använd västen varje dag ;) Använder ni väst? 
(null)
Här är en väst från JH Collection som är på rea just nu, ordinarie pris ligger på 700 vilket jag tycker är lite för bra för att vara Hööks.. Men om den är kvar när det är halva reapriset så kanske den är värd sitt pris ;) Pikeur västen är ju rena drömmen. Det är samma modell som jackan som ja la ut här i höstas, den är faktiskt på rea nu hos Agersta och går för under tusenlappen! Jag tycker den är så himla fin men är lite kluven om jag tycker den är för fin ;) 
 
(null)
Den första svarta västen här kommer från Equestrian Stockholm. Jag tycker den är väldigt stilren och snygg, nedsatt till 499 just nu. Den andra är från CRW och säljs för ett mer rimligt pris: 399! Jag har inte jobbat i helgen så jag har inte känt på  den än men det är samma modell som min Digby jacka och den gillar jag verkligen. Är ganska säker på att det är denna som kommer följa med hem. Enda nackdelen är att den inte tål något regn, men å andra sidan rider jag aldrig ute när det regnar ;) Vilken är er favorit?