Svårt, men kul!

De två senaste passen har bjudit på en härlig ridkänsla, vilket är så himla kul! När Alice rider får hon verkligen igenom henne så himla fint och hon blir verkligen en dröm att rida. Det är dock fortfarande väldigt svårt, hon har ju verkligen sina svagheter. Vi jobbar fortfarande jättemycket med vänster bak, rider jag på volt i höger varv och vill flytta henne för skänkeln måste jag parera vart enda steg med ytterskänkeln för att hon ska sätta vänster ben under sig. Sen krånglar såklart höger bog på grund av detta, den blir så himla stor och när jag rider i vänster varv skjuter hon verkligen ut den. När jag jobbar på volten i detta varvet måste jag därför ha henne lite rakare i halsen, ställer jag för mkt in så skjuter hon ut bogen. Ett bra tips för att få koll på bogen är att flytta den! Ska lägga upp en bra övning för detta sen :) 
 
Tölten har också blivit mkt bättre, hon har fått en bättre överlinje och slappnar av mycket mer. Det är till och med bitvis att hon faller över i trav när jag inte har koll på alla delar av kroppen, ett gott tecken! Men i tölten är det såklart mkt svårare, högerbogen är riktigt pain in the ass här.. Under måndagens ridpass lyckades jag rida fram/upp henne med min ytterskänkel på volt utan att behöva ta i innertygeln, det var sjukt kul! Härlig ridkänsla! 

Idag var det däremot inte lika kul. Hon vilade igår och första passet efter vila behöver inte alltid gå bra.. Och börjar jag fel så är det kört, som idag. Hon var såååå tung. hon var duktig för skänkel och gjorde vad jag bad henne om förutom att lätta i handen. Jag höll på hur mkt som helst med sidföra, backa till att göra halter, ge lite mer tygel osv men inget fungerade. Tölten var inte alls trevlig så den gav jag upp ganska snabbt och försökte få rätt på henne i skritten istället men utan att lyckas. 
 
Alice kom (som vanligt) till min räddning när hon ridit klart Gumi. Fick först och främst tänka över min sits, jag hade ju säckat ihop totalt, detta ska jag tänkta på: 
  • Fram med bröstet och "rulla" bak axlarna så att skulderbladen kommer mer mot varandra och så att armbågarna placerar sig rätt. 
  • Flytta bak min underskänkel lite så att jag inte låter mina knä/lår ligga och trycka mot Drífa, då spänner hon sig. Detta gör även att jag får en bättre balanspunkt mitt i sadeln. 
Svårt att förklara det arbetet vi gjorde här, haha, får se hur jag lyckas i morgon.. Men det handlar om att få hästen att visa vilken kontakt ryttaren accepterar. Här är det viktigt att att vara flexibel i handlederna för att behålla balansen i sätet. Jag har lätt för att lägga balansen i stygbygeln eller i detta fallet händerna/armarna. Här handlar det kortfattat om att få hästen att komma till dig genom att ta (vinkla din handled, ta aldrig bak så att dina armbågar kommer för långt bak) och att snabbt släppa (vinkla din handled eventuellt lätta fram) men då ska hästen också vara kvar i det läget, vilket tog lång tid idag. Så man får helt enkelt upprepa till man känner att man kan lätta och hästen går kvar med den kontakten. Då kommer det svåra momentet in och det är att fånga upp den här kontakten i magen: vinkla in svanskotan och spänna de undre magmusklerna. 
 
Det låter rörligt, men känslan när jag motslutet verkligen bar henne med min mage, den är sjuk! Och hästen blev ju 1 meter högre ;) Ska börja där jag slutade i morgon och hoppas på ett bättre pass! 
 
Btw, jag och Alice har bokat lektion för Johanna den 14e mars, SÅ lycklig. & är ännu lyckligare över att jag har Alice som hjälper mig att utvecklas så mycket som jag gör nu, det är faaantastiskt!
 
Drifa chillar och gör sig redo för ridpass!Louise

Så intressant inlägg :) Vill läsa fortsättning nästa vecka!

2018-01-27 @ 13:02:49
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?