Träningsupplägg?

Det här med hur man lägger upp hästens träning är svårt tycker jag. Vissa kanske föredrar att göra ett detaljerat veckoschema men jag föredrar att hålla det väldigt öppet. Det jag bestämmer inför en ny vecka är vilka dagar vi ska träna och vilka Drífa ska vila. Jag försöker hålla mig till ett mönster med 3-4 dagars träning sedan 1-2 dagars vila och så låter jag det rulla på. Ibland, som nu när värmen slått till, ändras upplägget.
 
Om jag planerar in träning 4 dagar på raken börjar alltid första passet från marken utan ryttarvikt och ibland avslutar jag pass fyra på samma sätt om de två mellan passen har varit väldigt intensiva. Första passet kan också vara en kortare uteritt i skritt för att bara fokusera på liksidighet och en mjuk och framåt häst.  Pass nummer två är i stortsätt alltid i paddock. Vad jag gör under ett sånt pass är helt från gång till gång därför jag alltid känner efter vad som behövs göras när vi skrittar igång. Hur passet fortlöper avgör också vart vi sätter ribban under passet. Jag fokuserar alltid på att få en så liksidig häst som möjligt. Bogarna ska vara på plats och båda bakbenen ska vara under hästen, då kommer hon fram fint och blir lätt i handen och då kan vi träna vidare. Hur jag uppnår detta är också olika (det kan komma ett annat inlägg om det). Det finns nämligen ingen vits med att höja ribban till att tex träna tempo på en häst som inte är jämn och i balans för då kommer hjälperna inte fungera som de ska och jag får 350 kg häst i handen.. för att inte tala om hur förjävlig hon kommer vara dagenefter ;)
 
Är Drífa fräsch under pass 2 försöker jag alltid att lämna paddocken under pass 3, då blir det ut i skogen med fokus på lydnad och liksidighet. Drífa må vara söt som socker men hon kan vara ett riktigt bitchigt sto så om man inte har henne med sig efter pass 2 vill man interida ut på henne... :P Då är det mycket bättre att fixa till det som inte gick att lösa under pass i paddocken, ibland funkar grusvägarna. Pass 4 brukar bli i paddocken eller på grusvägarna för att checka av lydnaden och balansen i kroppen. Här sänker jag ofta ribban för att vi ska avsluta positivt vilket är superviktigt inför passet efter vilan.
 
Såklart är det inte hugget i sten, ibland ändras såklart upplägget. Men det viktigaste för mig och Drífa är att hela tiden känna efter vad som behövs göras för det kan verkligen ändras från pass till pass. Jag försöker vara så varierande jag kan i träningen, för det vet vi ju vid det här laget, variation är väldigt nyttigt för hästen!
Är det någon som undrar något specifikt om träningen är det bara att fråga (:
 Bild från i våras när Alice jobbar henne i tölt, det går lååångsamt för det är jobbigt men så duktig! Hon har verkligen fått en fin överlinje :)
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?