Tips för att få den perfekta ridstöveln

Jag ska faktiskt skriva ett litet tips-inlägg som är lite jobbinspirerat. Som ni säkert vet säljer vi på Hööks en hel del skor och stövlar, i stort sätt är allt i skinn och kräver att man tar hand om dem på rätt sätt för att dem ska hålla. Innan jag började jobba på Hööks hade jag noll koll på hur man ska ta hand om sina ridstövlar och jag kan säga att jag är inte ensam! Nästan alla kunder har inte koll på hur man ska ta hand om skorna, många lyssnar och tar till sig råd och köper med sig rätt skovård hem men inte alla. Jag tycker det är så synd! Tänk att man kan köpa fina skinnstövlar för flera tusen kronor men man är inte beredd att betala 1-200 för att kunna ta hand om dem...
 
I alla fall tänkte jag berätta för er hur ni ska ta hand om era ridskor/stövlar som ni använder för att ni ska få den där perfakta glansiga ytan! Detta rådet gäller alltså bara "vanligt" blankt skinn inte mocka och nubuck (slipat skinn som påminner om mocka). Det klassiska svaret när man frågar om kunden har rätt skovårdprodukter hemma är att ja, det har dem, de använder sin lädertvål och läderfett som de har till sadel och annan skinnutrustning. Det är bignono! Om man inte vill ha väldigt dammiga stövlar! Det är nämligen så att i stort sätt alla lädertvål/fetter till sadlar innehåller glycerin. Glycerin är superbra för kraftigt skinn då det är väldigt mjukgörande, nackdelen är dock att det drar till sig damm så dina stövlar bli smutsiga.
 
 
Att använda Shoe Polish är perfekt i fall du vill vårda och få din sko glansig, kanske innan tävling? Välj rätt färg på "kakan" sedan använder du en liten svamp och lägger ett tunt lager av krämen (smörj inte in), låt sedan detta torka och med hjälp av borsten putsar man in den torkade krämen. Tack vare friktionen skapas den fina blanka ytan!
För rengöring, tex efter ett ridpass, använder du Cleaning Formula som är ett skum som rengör på djupet. Man pumpar ut skummet på en trasa och aplisera sedan på stöveln och låt sedan torka! Många gör misstaget att använda Wax Formula som rengöring men detta är bara till för att återfukta stöveln! Stövlar är gjorda i tunnt fint läder för att det ska kunna forma sig efter fot/vad vilket gör skinnet väldigt känsligt. Använder man för mycket vax kommer skinnet bli för mjukt och skrynkla sig. Just detta vaxet är så pass fett att det räcker med att använda det ca en gång i månaden.
 
Som ni kanske hör är det här en hel vetenskap men så viktigt! Det är ju inte kul att "kasta ut" en massa pengar på ett par dyra stövlar om de blir förstörda för att man inte tar hand om dem rätt. & hur snyggt är det inte med glänsande fina stövlar? ;)