Ridövning - på volt eller på rakt spår

Jag skrev ju att jag skulle bjuda på en ridövning, och denna gången höll jag vad jag skrev ;) Detta är en övning som Alice har lärt mig, jag använder den övningen under i princip varje ridpass. Som alla säkert redan vet är det väldigt mjukgörande för hästen att flytta sig för skänkel, för mig som har en häst med väldigt mycket pass blir förflyttningar nyckeln till en bättre takt. Vad jag dock märker är att det är många som lägger ner så mycket energi på att få hästen att flytta sig för bakre skänkel, dvs flytta bakdelen. Men hästen behöver mer än en aktiv bakdel, vi behöver arbeta lika mycket med en aktiv framdel! Det är verkligen så lätt att hästarna blir stela i bogarna och inte kommer upp i manken. Så vad den här övningen går ut på är att flyta båda delarna. Obs! Jag upplever att alla ridövningar är lättare när du rider hästen på en bra kontakt och att hästen är "med dig" vilket ofta är i ett lugnare tempo - då har du mer tid att manövrera hästen :) 
 
Rider du hästen på volt gör du följande; steg ett är att flytta bogen, vilket du gör mot mitten av volten genom att leda hästen in med innertygel och flyttar hästen för din yttre främre skänkel. Använder du ett ledande tygeltag är armbågen fortfarande placerad vid dina revben och det är bara underarmen som leds in. För att flytta för främre skänkel, gör du precis som det låter, flyttar du fram din ytter skänkel en aning och styr bogen inåt. Det räcker med att hästen bara tar några steg innåt för att sedan gå till steg två som går ut på att flytta hästen utåt. Precis som i steg ett använder vi oss av diagonala hjälper, innre bakre skänkel flyttar bakdelen och din yttre hand fångar upp den. Det är viktigt att hästen trampar under sig diagonalt och inte bara korsar sitt yttre bakben och för att det ska vara möjligt måste hästen drivas framåt (med sitsen) i sidoflyttningen. Genom att parrera med ytter kommer den även upp i bogar/manke.
 
Detta går även att göra på rakt spår i form av en öppna, dvs flytta bogen in mot mitten och sedan flytta bakdelen "upp" i bogen. Denna ridövningen är kanon och kan vara ett bra sätt att börja på innan man tar sig an den på volt. När man rider den på volt styr man själv hur många gånger man "flyttar in/flyttar ut". I höstas kunde jag göra den typ två gånger på en större volt och nu kan jag göra betydligt fler ;)  
 
 Sofie

Ååh va kul att läsa, det här är en av mina favoritövningar också! Har man inte koll på bogarna först, så är det svårt att få hästen lätt och uppe i bogarna/manken, precis som du skriver :)

Roligt med en ny blogg att följa förresten :D

Svar: Vad kul att du är bekant med övningen 😄
islandshastpanaset.blogg.se

2018-01-31 @ 19:58:39
URL: http://www.blogg.islandshestar.se
Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?